Народни вярвания: Свети Петър бил добър старец, а брат му Павел - сърдит и лош


Народни вярвания: Свети Петър бил добър старец, а брат му Павел - сърдит и лош
29 Юни 2017, Четвъртък


Традицията повелява на Петровден да се принесе жертвено животно, а в църквата се носят първите узрели ябълки петровки

Автор: Десант

На 29 юни православната църква почита паметта на апостолите Петър и Павел. В традицията на българите този ден е посветен само на свети Петър и е популярен като Петровден.  Празникът се предхожда от двуседмични Петрови пости.

Според народните представи светите Петър и Павел са братя близнаци. Петър е по-могъщ – носител на доброто начало. Затова и празникът му се приема за по-голям. Той бележи началото или средата на жътвата (в зависимост от местния климат).

Традицията повелява на Петровден да се принесе жертвено животно в чест на светеца. Обикновено се коли най-младото пиле („петровско пиле“), с което се отговява след поста. Рано сутринта жените носят в църквата обреден колак и първите узрели ябълки петровки. След като свещеникът опее питите и плодовете, те се раздават за здраве. 

Предците ни вярвали, че свети Петър е добър старец, облечен в бели дрехи, който държи ключовете на райските врати и единствен може да реши дали душата ще продължи битието си в рая или в ада. Според древните притчи, светецът не пуснал родната си майка в райската градина, защото била лоша и алчна жена.

За разлика от свети Петър, по-възрастният брат Павел е винаги сърдит и лош. Той олицетворява злото стихийно начало. Затова и неговият празник –  Павловден, Паульовден, се смята за „лих“, „хаталия“ ден.

Според църковния календар Павловден се чества на 29 юни (ден на двамата апостоли Петър и Павел), но народът го приема като самостоятелен празник и го отбелязва на следващия ден – 30 юни.

Именници на Петровден са: Петър, Петрана, Петя, а на следващия ден – Павел, Павлин, Павлина, Полина, Пенка, Пенчо, Камен.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
стоянова
30.06.2017 20:32:22
1
0
от написаното погоре няма нищо вярно
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки