Минералните извори в Огняново били благословени лично от св. апостол Павел


Минералните извори в Огняново били благословени лично от св. апостол Павел
28 Юни 2017, Сряда


Неврокопският митрополит Серафим ще освети новия параклис в селото „Св. апостол Павел“ на 29 юни - датата, на която почитаме светите Петър и Павел

Автор: Десант

Неврокопският митрополит Негово Високопреосвещенство Серафим ще освети в края на юни новия параклис „Св. апостол Павел“, който е изграден в село Огняново, община Гърмен. След водосвет и Света литургия параклисът на името на светия апостол ще отвори врати за всички миряни и туристи в известния балнеоложки курорт.

Параклисът е построен по идея и със средства на местния бизнесмен Иван Биларев и неговото семейство. Откриването му е част от тържествата, посветени на св. апостол Павел, които ще се проведат на 29 и 30 юни 2017 г. в гърменското село.

Мястото за градежа и основополагащия камък са осветени лично от  Неврокопския Митрополит Серафим. Архитектурата на параклиса е възложена на арх. Стела Дулева, известна с проектите си за изграждане на различни християнски храмове в страната.Екстериорът на параклиса е дело на приложния копривленски художник Павел Коцалев. Той е автор на всички мозайки вън и вътре по пода. Изрисуването на основните икони на иконостаса също е дело на Коцалев.

Самият иконостас и вратата са родени от ръцете на известния дърворезбар Атанас Киряков от Копривлен. Вратата е направена от масивен дъб, а иконостасът -  от липа.

Изписването на вътрешната част на параклиса е възложено на благоевградския зограф Борис Донев, чиито корени са от Огняново. Донев е известен с иконописта си и активно участва в реконструкцията на българския манастир в Света гора. Останалата част от градежа е извършен от строителна фирма IB Building.

Параклисът „Св. апостол Павел“ се намира в двора на бившия Профилактариум Огняново. Мястото за построяване на храма никак не е случайно.

Според различни исторически и църковни сведения в миналото лично св. апостол Павел е бил по тези земи и е осветил минералните извори на Огняново, където и днес много хора идват тук, за да лекуват различни болежки.

Основание за това учените откриват в послание на светия апостол до своя ученик Тит, който проповядва на о-в Крит и в Далмация. Свети апостол Павел го призовава: „постарай се да дойдеш при мене в Никопол, защото съм решил там да презимувам”.

По поречието на река Места, в долината между Пирин и Родопите, се е издигал римският град Никополис ад Нестум. Делят го около 70 км от Филипи (недалеч от дн. Драма), където св. ап. Павел със сигурност е проповядвал християнството – според преданията там той покръства и първата европейка – света Лидия. Известно е и неговото послание до филипяните – жителите на този град.

Някои учени предполагат, че древният римски град Никополис  ад Нестум, разкрит при разкопки край Гоце Делчев, е всъщност същият Никопол, където апостолът е очаквал ученика си Тит.

И досега по тези земи може да се чуе преданието, че минералните извори при Огняново са благословени лично от св. апостол Павел – по неговите молитви Бог ги е дарил с целебна сила. Осветените от св. ап. Павел води ги сравняват с елея, който Църквата освещава със специално тайнство за изцеряване на болни.

Минералният извор в Огняново, известен с името Мирото, който се е експлоатирал още в древността, е с температура на водата при различните извори в селото между 39 и 43 градуса.

Физико-химичният й състав помага при лечението на над 100 вида заболявания, сред които болести на опорно-двигателната система, ендокринната, дихателната и храносмилателната системи, обмяна на веществата, нервни, гинекологични и сърдечно-съдови болести.


В категории: Добри Вести , Църкви и манастири , Светии и свещеници

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Георги Христов
13.07.2017 14:27:39
0
0
От Бога е предопределено(!) - та нали над това свидно кътче земя Духовни Покровители са Светците Чудотворци и Безсребреници Козма и Дамян.С тяхното молитвено застъпничество болните се изцелявали чрез лечебната сила на минералната вода, климата и Християнската Вяра.Мястото на древната лечебница днес е известно като извор „Мирото” - част от Огняновския минерален център,а Духовната Обител-Древен Манастир с Църква се Слави и е Възхвалян от 16 века(!) насам.По време на турското робство манастирът бил опустошен и съборен.През 1928 г.върху руините му създадали сегашната Света Обител за Прослава на Светите Братя Лечители и носи тяхното име – „Св. св. безсребреници Козма и Дамян”.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки