Евтин мед от Украйна и Бразилия срива цената на българското производство


Евтин мед от Украйна и Бразилия срива цената на българското производство
28 Юни 2017, Сряда


Родните пчелари разчитат само на любовта си към занаята и на европейски помощи, за да оцелеят

Автор: Десант

През последните 3 години цената на българския пчелен мед се срина. Причината е, че в ЕС навлезе масово продукт от Украйна и Бразилия, който струва под 2 евро. Това съобщи в сутрешния блок на регионалната варненска телевизия „Черно море“ пчеларят Валентин Атанасов.

Преди 3 години изкупната цена на пчелния мед бе 6-6,50 лв. за кг. Сега тя падна до 4 лв за кг. За да може един пчелар да просъществува, тази цена трябва да е поне 10 лв. за кг. Тези средства му позволяват да покрие разходите си за кошери и инвентар и да реализира минимална печалба от 1-2 лв., обясни Атанасов.

Той не скри, че в момента с пчеларство се занимават само хора, обичащи пчелите, както и производители, които се възползват от европейски програми. Пчеларят е обнадежден, че в последните години в занаята са навлезли много млади хора, докато по-рано средната възраст на хората, посветили се на него, била над 70 г.

Атанасов е категоричен, че българският мед е с най-добро качество в ЕС и това се доказва от направените анализи.

За цените в големите търговски вериги пчеларят обясни, че те внасят един вид пчелен мед, смесват го с друг и така получават цена от 6 лв. Според него този продукт не е много истински и не е много български.

В последно време има голямо търсене на пчелен мед от рапица, главно от страна на германци, които знаят, че е афродизиак. Въпреки че няма търговски вид – представлява лепкава течност, качествата му са безспорни, разкрива в ефир Валентин Атанасов.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
иво
29.06.2017 15:03:25
1
0
Прав е че цената е ниска ама аз непомня цена 6, 6,50 май нещо се е пообъркал
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки