Без съмнение! Продаваните у нас продукти са по-лоши от тези в европейските магазини


Без съмнение! Продаваните у нас продукти са по-лоши от тези в европейските магазини
28 Юни 2017, Сряда


Най-сериозни са разминаванията при млечните продукти

Автор: Десант

Има разлики между хранителните продукти, които се продават на българския пазар и в страните от Западна Европа. Това показва сравнителния анализ между продуктите, направен през последния месец, обяви по bTV директорът на Българската агенция по безопасност храните (БАБХ) Дамян Илиев.

Той уточни, че разликите са описани в етикетите. Най-сериозни са разминаванията при млечните продукти – при тях стоки с различно съдържание се предлагат под една и съща марка в България и в Германия. Изследвано е сирене, което дори има различен вкус и вид, а се представя за същото.

Сериозни разлики има в състава на шоколадите. Не са открити единствено при месните продукти, уточни Дамян Илиев.

В газираните напитки на нашия пазар има глюкозо-фруктозен сироп вместо захар. В енергийните напитки пък е вложен по-нисък процент кофеин спрямо същите марки в Германия.

При натуралните плодови сокове, продавани в Западна Европа, сокът действително е 100%, а на нашия пазар – 97%.

Агенцията по храните е установила разлики и в цените на хранителните продукти от един и същи вид и една марка, но тях ще ги коментира министърът на земеделието Румен Порожанов, уточни Дамян Илиев, споменавайки само, че най-сериозна е разликата при детските храни.

Огромен скандал избухна след словашко изследване на 22 продукта, което категорично показа по-лошо качество в артикулите на една и съща марка, предназначени за техния пазар. Последва и бурна реакция в Брюксел, а страните в Източния блок се обявиха твърдо против двойния стандарт в хранителните продукти.

В края на май тази година БАБХ на храните започна аналогично проучване. „Важно е да се знае, че сравнителното изследване беше направено на идентични продукти от идентични марки, които се продават под едно и също наименование, както в България, така и в Централна и Западна Европа”, обясни пък пред Нова телевизия заместник-председателят на Агенцията д-р Любомир Кулински.

„Едни и същи храни са с различни етикети. От 31 продукта, 24 са с идентични етикети, но при 7 продукта има разминаване”, изтъкна още д-р Кулински и даде пример с един от колбасите, продавани на българския пазар, в който има повече вода в сравнение с неговия аналог в немските магазини.

Предстои страната ни да уведоми Европейската комисия за резултатите от изследванията.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки