София отдава почит на Ярослав Вешин – един колоритен чех в България


София отдава почит на Ярослав Вешин – един колоритен чех в България
На нож, Ярослав Вешин
27 Юни 2017, Вторник


Организатор на експозицията е Националният военноисторически музей, който чества 101 години от създаването си

Автор: Силвия Горанова

На 30 юни, петък, от 17,00 часа в галерия "Средец" на бул. „Ал. Стамболийски“ № 17 в София ще бъде открита изложбата „Ярослав Вешин – един колоритен чех в България“.

Изложбата е подготвена по повод 101-ата годишнина на Националния военноисторически музей. Тя представя произведения на един от виртуозите на четката – чех по произход, но българин по душа, които са част от най-старата колекция на музея.

Ярослав Вешин е посветил живота си на България и създава едни от най-вълнуващите сцени на родната живопис със силно емоционално въздействие и художествено майсторство.

През 1904 г. той става първият главен художник към Министерството на войната и се утвърждава като родоначалник на баталния жанр у нас.

В изложбата ще бъдат показани петнадесет от неговите платна, които представят както парадно-официалната част, съпътстваща живота на офицерите от Българската армия, така и свидетелствата за преживяното и изстраданото в Балканските войни, запечатали реализма на живота на фронта.

Сред изложените картини са „На нож“, „Портрет на ген. Данаил Николаев, 22 септември 1908 г.“, „Сигнализация“, „Граната“ и други.

Допълнение към изложбата е интерактивно приложение, което детайлно ще запознае посетителите с живота и творчеството на Вешин.

Изложбата може да бъде разгледана в галерия "Средец" до 14 юли.


В категории: Културен Десант , Духовни средища , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки