Край на опашките в НОИ за подаване на заявления за безработица


Край на опашките в НОИ за подаване на заявления за безработица
26 Юни 2017, Понеделник


Отпада и необходимостта да се представят документи, удостоверяващи осигурителен стаж за безработица

Автор: Десант

Не че безработицата у нас се топи, но се задава краят на опашките пред гишетата в НОИ за подаване на заявления за безработица. 

От Националния осигурителен институт информират, че от 1 юли т.г. заявлението за отпускане на парично обезщетение за безработица може да се подава и по електронен път.

Това ще става чрез специално разработена електронна административна услуга, която ще бъде достъпна от първия юлски ден на интернет страницата на институцията - www.noi.bg.

Достъпът до електронната услуга ще се осъществява чрез използването на квалифициран електронен подпис или персонален идентификационен код (ПИК) на подателя, издаден от НОИ.

Във връзка с промяната в Наредбата за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица е утвърден нов образец на заявление. Заедно с него потребителите, избрали електронния вариант на подаване, ще трябва да приложат като прикачен файл и акт за прекратяване на правоотношението.

За заявленията, подадени след 30 юни т.г., отпада необходимостта да се представят документи, удостоверяващи осигурителен стаж за безработица, тъй като данните за времето след 31 декември 2001 г. ще се извличат от информационната система на НОИ.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки