С кисела краставичка и ветрило срещу големите жеги


С кисела краставичка и ветрило срещу големите жеги
26 Юни 2017, Понеделник


И още няколко съвета как да се спасим от горещините

Автор: Димитър Стойчев

Тези дни термоментърът на много места в страната гони и достига 40 градуса. Прогнозите за близките дни не вещаят разхлаждане. Напротив - картата на България пожълтя от предупредителния код за екстремни жеги.

Всеизвестно е, че в дните с повишена слънчева активност рязко се увеличава и натоварването на сърдечно-съдовата и отделителната системи. Затова предпазването от горещините тези дни излиза на преден плаен. 

И малките деца знаят, че преди всичко трябва да се приема достатъчно количество течности, за да се избегне обезводняването. Но освен това, следва да се постараем да запазим течностите в организма и да не им позволяваме да се отделят заедно с потта.

За да ги задържим в организма си, добре е да пием подсолена вода. Някои препоръчват на закуска да се изяжда парче колбас или кисела краставичка, което ще регулира водния обмен в горещините.

Диетолозите съветват също така вместо горещ бульон в топлите дни да си сервираме таратор или друг вид студени супи.

Стига да има човек възможност, е хубаво да се облива с хладен душ колкото му душа поиска. Във ваната може да се добавят настойки от билки с антисептично действие – лайка, змийско мляко и др. За да освежите тялото си, не забравяйте и за басейните или къпането в езерото или близката река. Но всички тези процедури следва да се извършват в предиобедните часове, иначе рискувате да получите топлинен удар.

Ако у вас нямате специални уреди за охлаждане, отидете в някое кино или търговски център, където по принцип се предлага достатъчно приятна температура за клиентите, осигурена от мощни климатици. 

Несъмнено, един от начините да си осигурите комфорт е да носите подходящи дрехи. Памукът и ленът са едни от най-добрите съюзници по време на изнурителните жеги. При всички случаи през лятото забравете за синтетичните тъкани, защото в тях тялото ви ще се поти, дишането на кожата ще се наруши и оттам тя ще бъде раздразнена. 

Проветрявайте жилището си вечерно време, а през деня дръжте прозорците си отворени.

Добър разхлаждащ ефектът ще ви осигури вентилатор, поставен настолно или монтиран на тавана.   

И тъй като е трудно да носим в себе си постоянно чадър, с който да се предпазим от слънчевите лъчи, в чантата си винаги можем да намерим място за един освежаващ спрей. В продължение на целия ден вие може да пръскате лицето си с него, като освежавате и овлажнявате кожата си. 

И да не пропуснем най-важното правило – когато температурата на въздуха е над 30 градуса по Целзий, добре е да помислим какви от ангажиментите си можем да отложим за по-късните вечерни часове, особено ако те са свързани с престоя ни на открито.

И на всяка цена носете с вас едно ветрило, което е добра алтернатива на останалия у дома ви вентилатор или климатик. 

И еидн последен съвет, но не маловажен съвет - в жегите не си позволявайте да нервничите. Всеки знае, че когато човек е нервен, той се поти, което повишава температурата на тялото му и на него му става душно и горещо. Дискомфортът е още по-голям, ако това се случва през летните вечери. Затова се постарайте в летните горещини да запазите спокойствие.

Впрочем, забравете и за всякакъв вид спорт, още повече за такъв, който се провежда на открито. Той може да ви „донесе“ слънчево изгаряне или директно да ви докара сърдечен пристъп.


В категории: Новини , Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки