НИМ показва за пръв път гравирани медни съдове от колекцията на Дикран Балабанян


НИМ показва за пръв път гравирани медни съдове от колекцията на Дикран Балабанян
26 Юни 2017, Понеделник


Изложбата ще бъде открита на 27 юни, вторник, от директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров

Автор: Силвия Горанова

Националния исторически музей (НИМ) представя за пръв път изложбата „Гравирани медни съдове от колекцията на Дикран Балабанян“, която представя откупени през 2017 г. от НИМ етнографски материали, събирани и съхранявани от г-н Балабанян. Експозицията ще бъде открита на 27 юни, вторник.



Дикран Балабанян е археолог и дългогодишен събирач на културни ценности.



Изложбата показва 44 различни медни съда с гравирани митологични и растителни елементи, геометрични, антропоморфни (човешки) и зооморфни (животински) изображения, изработени чрез  различни техники (гравиране, изчукване, релефно изковаване и ажурена техника).



Акцент е синия от 1751 г., една от най-ранните датирани у нас. Сред експонатите могат да се видят чил-джам (медни купи) – това са османски ритуални съдове с цитати от корана, използвани за пречистване на новороденото и родилката след 40-ия ден, гравирани с митологични фигури чаши и др.

Предметите са ценни образци с висока художествена стойност на възрожденското народно изкуство, уточнява директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.



Чрез изложбата „Гравирани медни съдове от колекцията на Дикран Балабанян“ посетителят може да проследи развитието на медникарството по българските земи от периода на Възраждането до 30-те години на XX в., както и да надникне в бита и ежедневието на населението от това време.



Откупуване на колекцията на Балабанян е част от политиката на НИМ още от неговото създаване да събира, съхранява и представя културни ценности.


В категории: Духовни средища , Добри Вести , Занаяти , Бит и култура , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки