Подписка настоява за запазване на брезовата гора в Кюстендил


Подписка настоява за запазване на брезовата гора в Кюстендил
Снимка: baricada.org
25 Юни 2017, Неделя


Проект за обновяване на парк "Галерията" предвижда на мястото на дърветата да се изгради паркинг

Автор: Десант

От няколко дни събира подкрепа Петиция за запазване на брезовата гора в Кюстендил. Инициаторите й от "#СпасиКюстендил" настояват за изменение на проекта за обновяване на парк "Галерията" с цел запазването на брезовата гора на територията му и категорично се противопоставяме на идеята част от дърветата да отстъпят място на паркинг. 

Авторите на подписката​ смятат, че трябва да се запазят и поддържат всички зони с гранитни павета и каменни настилки на територията на парк “Галерията”, по поречието на река Банщица и навсякъде в града, където те допринасят за запазване на историческия дух на архитектурния и археологически резерват “Пауталия-Велбъжд”.

Те са на мнение, че това ще доведе и до спестяване на обществени средства в резултат на изключителната дълготрайност на каменните настилки.

Новият парк галерията трябва да е готов до есента на тази година, когато се очаква да приключат ремонтните дейности пред Художествената галерия “Владимир Димитров- Майстора” в Кюстендил.

Пред местния общински съвет кметът Петър Паунов обясни, че 20 брези ще бъдат откопани и преместени със специална техника и засадени отново в района на реката.

“Целта е паркова зона, с модерна, здрава настилка. Ще се благоустрои целия район, ще се павират алеите, ще има много седящи места и цветни алеи, детски площадки. Променен ще бъде целия вид на алеите и парковата зона до бъдещия Център за долекуване и до централната алея" - изтъкна той пред съветниците подробности за проекта, който е на стойност 2,5 милиона лева.

Много кюстендилци обаче негодуват, че той предвижда  да се изсече част от култовата брезова горичка край художествената галерия “Владимир Димитров – Майстора” в "най-зеления град" и освободеният терен да бъде асфалтиран и превърнат в паркинг.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки