Почитаме паметта на българския светец Прокопий Варненски


Почитаме паметта на българския светец Прокопий Варненски
25 Юни 2017, Неделя


Той заплаща с главата си за предаността към Христовата вяра

Автор: Десант

На 25 юни почитаме паметта на свети преподобномъченик Прокопий Варненски. Той се родил в околността на Варна от благочестиви родители българи. На 20-годишна възраст постъпил в Предтечанския манастир на Атон, където приел монашеско пострижение.

В един моменти не издържал и напуснал Света гора. Както свидетелства житието му, "оттам нататък дяволът вече го довел до пълно отчаяние и до приемане на мохамеданската вяра. Прокопий отишъл при кадията (съдия) на Смирна и заявил, че се отрича от Христа. Обаче когато подир 15 дни той бил обрязан по мохамедански обичаи, изведнъж така силно се смутила съвестта му, че той не издържал нейните угризения и се отправил при един християнски духовник, атонски йеромонах, на когото открил своя голям грях и своята решимост да го изкупи чрез мъченичество".

Духовникът го посъветвал да поеме пътя на монашеското покаяние на св. Гора Атонска, но Прокопий решително помолил да го благослови за мъченически подвиг. Той се подготвял 15 дни с пост и молитва, като често идвал за съвет при духовника. В последния ден те заедно изпели молебния канон на св. Богородица и Прокопий в турско облекло отишъл при съдията, пред когото хвърлил от главата си зелената чалма, смело изповядал Христа и проклел Мохамеда.

За тази му постъпка турците го хвърлили в затвор. После се опитали да го привлекат с обещания за високи служби, но всичко било напразно.

Последвала смъртна присъда. Безстрашното мъжество на мъченика смутило турците и никой от тях не дръзвал да му отсече главата. За тази цел бил повикан един свиреп отстъпник от християнската вяра, който отнел живота на Прокопий една събота, на 25 юни 1810 г. в Смирна.

В центъра на Варна в наши дни е построен храм, който носи името на този български светец.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки