Патриотите предлагат контролен орган да следи дали се спазват правилата в книжовния език


Патриотите предлагат контролен орган да следи дали се спазват правилата в книжовния език
23 Юни 2017, Петък


При нередности той ще може да бъде сезиран от граждани. Проектозаконът ще бъде внесен от "Обединени патриоти" до края на месеца

Автор: Десант

В четвъртък в парламента "Обединени патриоти" и Сдружение АСОРИ (Асоциация за социална отговорност и развитие чрез иновации) проведоха експертна кръгла маса по повод изготвянето на проект на Закон за българския език. На форума бяха дискутирани проблемите, свързани с официалната комуникация с клиенти и употреба на кирилицата в дигиталното пространство в едни от водещите сектори от българската икономика, както и да бъдат обсъдени потенциални решения на тези проблеми.

Единен контролен орган, който да следи дали се прилага законът за регламентация при ползването на книжовния българския език - това предвиждат "Обединените патриоти", които готвят законопроект, касаещ се именно до тази сфера.

Говорим за регламентация и правила на ползване на езика, така че личното да бъде в унисон с общественото. Подобни законодателни норми има в ЕС. Обществена необходимост е да се регламентират важни средства в използването на езика в обществото, разясни пред телевизия Bulgaria ON AIR народният представител от "Обединени патриоти" доц. Милен Михов.

Работим на базата на законодателни инициативи, които наши колеги са правили в предходни периоди, добави той.

Проектозаконът предвижда на книжовен български език да се изписват имената на сгради, улици и униформи на служители.

Промени се целят и в сферата на технологиите – СМС-ите (кратките текстови съобщения) да се изпращат само на кирилица, а електронните устройства, които се предлагат на пазара, да използват задължително кирилица. За това ще е необходим технологичен период, подчерта доц. Михов.

Предлага се регулаторният орган, който ще осъществява контрола над това дали се спазват правилата, да бъде съставен от учени и експерти на езика. При нередности той ще може да бъде сезиран от граждани, а всяка година ще е длъжен да внася доклади за прилагането на закона.

Очаква се "Обединените патриоти"" да внесат законопроекта до края на месеца.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки