Отново скандал с плажа Силистар


Отново скандал с плажа Силистар
Снимка: tsarevo.info
23 Юни 2017, Петък


Дървени ограждения с надпис „Частен имот” спират достъпа на автомобили до него, дори линейка не може да припари

Автор: Десант

Дървени ограждения с надпис „Частен имот” спират достъпа до плажа Силистар в община Царево за всички автомобили, включително и линейки, показа в репортаж Нова тв.

Наемателят на частния терен Ивайло Ставрев обясни пред медията, че не е получил разрешение от РИОСВ да има паркинг, тъй като местността е защитена.

„Казаха ми, че трябва да си охранявам имота, иначе ще ми наложат 10 000 лева глоба. Не искам да спирам достъпа, но след като го има това разпореждане, няма какво да направя”, допълни той.

„В този отказ на РИОСВ не е посочено, че обектът трябва да бъде ограден. Всеки ден има все по-малко хора на плажа”, заяви от своя страна Стойчо Монев, концесионер на ивицата. Той разаказа, че ако проблемът не се реши, ще претърпи сериозин загуби, тъй като трябва да плати концесионна такста, а туристите намаляват всеки ден заради липсата на достъп.

Плажът Силистар дълги години бе обект на скандали, най-вече заради исканата такса за паркинга. Репортерска проверка на „Десант“ още през 2009 г. установи наличието на бариерата към плажа, на която всеки преминаващ автомобил оставяше по 4 лева такса.

„Собственици“ на импровизирания паркинг и палатковия лагер тогава бяха тъстът на Йордан Цонев Георги Якимов и аверът му Георги Антонов от Царево. В съдружие с още един доверен човек на депутата от ДПС – Владо, тримата въртяха необезпокоявано от държавните и данъчните власти нелегитимен бизнес. За да са сигурни, че колите ще минат през бариерата, групичката бе пуснала багер да изрови старите горски пътища, които също водели до плажа. 

Истината за „Силистар“

Апропо, бариерата на Силистар е обект на журналистически писания от 2006 г. Сега пък вече изобщо паркинг няма да има, което обрича плажа на обезлюдяване, тъй като няма друг достъп до него, освен с личен автомобил.

Местността Силистар е последното кътче по българското крайбрежие, незасегнато от парите на строителната мафия. Намира се на пет километра от границата с Турция и е част от природен парк „Странджа”, който пък влиза в европейската екологична мрежа „Натура 2000”.




В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки