Ловчанска епархия вече има свой катедрален храм


Ловчанска епархия вече има свой катедрален храм
Снимки: Българска патриаршия
23 Юни 2017, Петък


Това е базиликата, замислена да бъде "пример за православно строителство и иконопис, за дърворезба"

Автор: Десант

На свое заседание Светият синод е дал благословение новоосветеният храм „Св. св. Кирил и Методий” в Ловеч да се счита за катедрален храм на Ловчанска епархия, съобщават от Българската патриаршия.

Най-големият нов храм в България бе осветен на 30 април тази година в Третата неделя след Възкресение Христово - на св. жени-мироносици. Той се намира в самия център на престолния за Ловчанска епархия град Ловеч.

По думите на Ловчанския митрополит Гавриил новоосветеният катедрален храм е замислен да бъде "пример за православно строителство и иконопис, за дърворезба и пр.“ С величествената си архитектура храмът напомня на ловчанлии за мечтата на техните прадеди, които още преди сто години копнеели в новата част на Ловеч да се съгради голяма църква, която да удовлетвори потребността им от пълноценен православен духовен живот и просвета.



Катедралата "Св. св. Кирил и Методий" започва да се строи през 2005 г. с полагането на основен камък върху парцел от 3,5 декара на централния площад в Ловеч. В непосредствена близост се намират сградите на областната управа и кметството.

Самата катедрала заема 850 кв. м застроена площ и само в основния й строеж са вложени над 3 милиона лева. Тя представлява трикорабна базилика с три престола и е на две нива. Приземното ниво е посветено на празника Въведение Богородично, а горното ниво - на св. равноапостолни братя Кирил и Методий. Южният и северният престоли в горното ниво са посветени съответно на преп. Йоан Рилски Чудотворец и на св. Николай Мирликийски Чудотворец.

25-метровата катедрала има 4 купола - един централен, по един от северната и южната страна и един върху камбанарията. Храмът е построен за 12 години с помощта на много колективни и частни дарители.

Архитект на идейния проект е йеросхимонах Роман от манастира „Св. Дух“ в Оропос, Гърция, чийто игумен е съвременният духовен старец схиархимандрит Тимотей Сакас. Работният архитектурен проект е дело на арх. Цветана Ковачева.

Храмът впечатлява и със своето вътрешно благолепие - изящни полиелеи, изработени по поръчка в Украйна и Русия, удивителни стенописи, дело на известния български зограф Владимир Аврамов, дърворезбован иконостас - истинско произведение на изкуството, излязло изпод ръката на смолянски майстори, красива мраморна настилка.



Апостолският ред на иконостаса е удължен: от южната страна - с икони на български светии като св. княз Борис-Михаил Покръстител, св. патриарх Евтимий Търновски, св. мчца Злата Мъгленска, а от северната страна - с икони на светители на Православната църква. Храмът в долното си ниво е оборудван и с помещения, където ще бъдат разположени храмова библиотека, стая за неделно училище, кухня, стая за майки с деца и др.

Това бе най-мащабният духовен и архитектурен проект на Българската православна църква за периода 2001 – 2017 г.


В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки