Шестима лекари на съд заради смъртта на родилка


Шестима лекари на съд заради смъртта на родилка
22 Юни 2017, Четвъртък


Д-р Лозанов и д-р Байданова-Василева от САГБАЛ ”Шейново” АД и д-р Филипов, д-р Червеняков, д-р Христов, и д-р Цеков от УМБАЛСМ ”Н.И. Пирогов” ЕАД допуснали професионална непредпазливост, довела до смъртта на 19-годишна пациентка

Автор: Силвия Горанова

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу шестима лекари от две болнични заведения, които при професионална непредпазливост причинили смъртта на родилка.

Това са д-р Лозанов и д-р Байданова-Василева от САГБАЛ ”Шейново” АД и д-р Филипов, д-р Червеняков, д-р Христов, и д-р Цеков от УМБАЛСМ ”Н.И. Пирогов” ЕАД.

На 12 септември 2011 г., 19-годишна жена постъпила в САГБАЛ ”Шейново” АД, където избрала да роди своето първо дете. Дежурен тогава бил д-р Лозанов. Било взето решение, че на жената следва да бъде извършено ”секцио”.

Операцията извършил лично д-р Лозанов. След това той пристъпил към възстановяване на направените разрези, като пропуснал обаче да отстрани цялата плацента от матката. Така оставените части способствали за превръщане на матката в първоначално огнище на инфекция и източник (входна врата) на сепсис.

Същият ден д-р Байданова-Василева била определена за лекуващ лекар на младата жена. Още на следващия ден след раждането родилката започнала да изпитва силни болки и неразположение. Това й състояние се дължало на вече започналия сепсис поради настъпилата инфекция в резултат на ” забравените” в матката част от плацента и околоплодни обвивки.

Била констатирана твърде висока левкоцитоза и олевяване на кръвната картина. През следващите дни болките и неразположението на родилката се усилвали, като тя дори колабирала.

Жената съобщила всичко това на д-р Байданова-Василева. Тя се запознала лично с констатираните при този пациент показатели касаещи телесната температура и стойността на левкоцитите.

Същевременно обаче не назначила на пациентката микробиологични и копрологично изследвания. Д-р Байданова-Василева не извършила правилно диагностициране на влошеното клинично състояние на пациентката си. Вместо това на 16.09.2011 г., въпреки констатираните усложнения при родилката, д-р. Байданова-Василева взела решение да я изпише.

Впоследствие състоянието на жената започнало да се влошава. Тъй като при нея се установило наличие на свободно подвижна течност в корема, на 20.09.2011 г. била приведена в тежко състояние в УБАЛСМ ”Н. И. Пирогов”.

На същата дата след разширен консилиум в УБАЛСМ ”Н. И. Пирогов”, било взето решение на 19-годишната жена да бъде извършена диагностична лапароскопия. Операцията извършил д-р Филипов. Като консултанти на място били повикани д-р Червеняков, д-р Христов и д-р Цеков, от същото болнично заведение.

Установената лапароскопска находка, императивно налагала оперативна интервенция – лапаротомия в спешен порядък.

Трябвало спешно да се отстрани матката и вторично засегнатото дебело черно на пострадалата, тъй като имало наличие на тежка патология в дебелото черво, с възпалителни некротични изменения и предполагаем патологичен процес в матката.

Вместо това д-р Филипов взел неправилно решение за изчаквателно поведение, като по този начин той не оказал своевременна и достатъчна медицинска помощ на жената.

Всеки един от останалите трима лекари – д-р Червеняков, д-р Христов и д-р Цеков също самостоятелно взели неправилно решение за изчаквателно поведение по отношение на извършване на лапаротомия и лично поставили грешната диагноза – остър сигмоидит.

През следващите дни след лапароскопията състоянието на младата жена продължило да се влошава. На 28.09.2011 г. било взето решение тя да бъде преместена в ”Клиника по нефрология”, към УМБАЛ ”Александровска”. Впоследствие на 07.10.2011 г. на пациентката била извършена лапаротомия, като била отстранена матката и част от дебелото черво.

Въпреки положените усилия от страна на медиците, жената починала, вследствие на развил се сепсис.

Видно от изготвена по делото експертиза е, че в случая са налице два основни пропуска. Първият е оставянето на плацентарни части в матката при извършване на цезарово сечение, което е причина за развитието на сепсиса.

Вторият пропуск е забавянето на третата коремна операция със седемнадесет дни след лапароскопията. Тази последна операция е била извършена вече при настъпили тежки многооргани патоголгични процеси в организма на пациентката и шансът да се промени неблагоприятния изход е бил нищожен.
Предстои насрочване на делото от съда.


В категории: Новини , Разследвания , Медицина

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
sirak
22.06.2017 20:01:42
0
0
Никаква грижа за тези млади жени ,които раждат и дават на света нов живот. Не мога да си обясня на какво се дължи това, на незнание ли , на некомпетентност ли или безхаберие от страна на лекарите. До 1989 година имаше ИСТИНСКО майчино и детско здравеопазване затова и жените раждаха с минимален риск за живота си . Секцио се правеше само по строги медицински показания. Сега почти всяка бремена жена ражда със оперативна интервенция и жертвите на тази оперативна интервенция не са малко.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки