Багери изринаха част от хилядолетната история на Пловдив


Багери изринаха част от хилядолетната история на Пловдив
Снимка: БНТ2
22 Юни 2017, Четвъртък


Това е поредният скандал с унищожено културно-историческо наследство под тепетата

Автор: Десант

"Не остана вече институция, в която да вярвам, и до която да адресирам това писмо. Звучи тъжно, но е факт! С мълчаливата подкрепа на Община Север, Община Пловдив (институции призвани по закон да опазват културното наследство), на кметове, подкупни, неграмотни и безочливи чиновници, на алчни собственици и некадърно скалъпени закони, част от хилядолетната история на Пловдив е изрината!".

Това изплака във "Фейсбук" Росица Миткова, завеждащ фонд "Праистория" при Регионалния археологически музей в Града под тепетата. 

При работата си по обект на "Брезовско шосе" багери са изринали Плоската могила, от която преди 8000 години започва историята на Пловдив, става ясно от скандала.

По думите на Миткова, обектът е доказателство за истинската възраст на града. Но сега е изринат и приготвен за заливане с бетон. Става дума за частен имот, където ще се строи офис сграда в промишлената зона. Археологическият обект, датиран към 6-5 хилядолетие преди новата ера, все още не е проучен. Част от него е била разрината от багери и безвъзвратно унищожена от започналия в понеделник строеж.

Миткова определя унищожаването на неолитните и халколитни пластове като "престъпление срещу човечеството", защото вероятни находки в могилата имат значение за праисторията на цяла Югоизточна Европа.

Днес  трябва да приключи проверка по случая на инспектората на Министерство на културата.


В категории: Новини , Праистория , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки