Проф. Иван Шишманов полага основите на множество културни институти у нас


Проф. Иван Шишманов полага основите на множество културни институти у нас
22 Юни 2017, Четвъртък


Неговата дейност се явява свързващо звено между възрожденската епоха и следосвобожденска България

Автор: Атанас Коев

На 22 юни се навършват 155 г. от рождението на Иван Шишманов – виден български учен от времето непосредствено след освобождението на България от турско робство, както и  през първите 50 години на младата ни държава. Той е литературен критик, фолклорист и етнограф. Същевременно е политик от Народнолибералната (Стамболовистка) партия, държавник, обществен деец и дипломат, положил основите на редица културни институции у нас, а на някои от тях е и ръководител в първите години от създаването им.

Родното място на този знаменит българин е Свищов, откъдето той започва земния си път на 22 юни 1862 г. в семейството на учителя, публициста и търговеца Димитър Шишманов. По предложение на унгарския учен Феликс Каниц, пребиваващ по това време у нас, малкият Иван, едва 14-годишен е изпратен да учи в Педагогическото училище във Виена. След като го завършва се завръща в родния си град и става учител в местното класно училище.

През 1884 година е изпратен с държавна стипендия да следва философия, като последователно учи в Йена, Женева и Лайпциг, защитавайки докторат през 1888 г.

Когато през 1885 г. се обявява Съединението на Източна Румелия и Княжество България Иван Шишманов написва собственоръчно Апел на българските студенти в Женева, като в него е отпавен призив към всички народи да подкрепят справедливото дело на българския народ.

През есента на същата година той се завръща в Родината за да участва като доброволец в избухналата Сръбско-българска война.

Видният свищовски учен е един от основателите на Висшето училище в София (дн. Софийски университет), където през 1911 г. е избран за редовен професор, а в периода 1911-1918 г. и 1924-1928 г. е титуляр на Катедрата по сравнителна литературна история.

Същевременно той работи и като началник на отделение в Министерството на народното просвещение. На два пъти е и декан на Историко-филологиския факултет на Софийския университет (1894-1896 г. и 1901-1914 г.).

В продължение на близо четири десетелетия проф. Иван Шишманов чете лекции по редица дисциплини, сред които културна история, всеобща история на литературата, история на източните литератури, теория на народната поезия, начало и развитие на литературната история, сравнителна литературна история на италианския Ренесанс, сравнителна история на западноевропейските литератури-от Средновековито до XVIII век.

Видният свищовлия е инициатор за създаването на просветни дружества, както и на редица културни почини и законопроекти. През 1892 г. той основава и редактира „Сборник за народни умотворения, наука и книжнина“, издание което изиграва важна роля за развитието на науката ни, както и за популяризирането на българската култура в чужбина. В периода 1893-1900 г. участва и в редактирането на списание „Български преглед“.

На два пъти Иван Шишманов отхвърля отправените му предложения да стане просветен министър и едва през 1903 г. приема поста. Същевременно той поставя условието, че ще му се предостави възможност да осъществи своята културно-просветна програма.

Той е министър на народното просвещение в правителствата на генерал Рачо Петров и на Димитър Петков, като през това време прави редица нововъведения в учебното дело и създава множество културни институти като Народния театър, Етнографския музей, Българското археологическо дружество и др.

Когато правителството на Димитър Петков, под натиска на Двореца, затваря Университета, заради освиркването на княз Фердинанд от студентите при откриването на Народния театър, Шишманов в знак на протест напуска министерския пост. Заминава за Швейцария, където продължава научните си занимания, но не престава да следи живота в България. През 1909 г. се звръща в страната и са отдава отново на преподавателска работа в Университета.

През 1911 г. проф. Шишманов е избран за председател на Учредителния конгрес на Общия читалищен съюз, след което е преизбиран многократно на този пост. От 1902 г. той е действителен член на БКД-дн. БАН, като за около година е председател на Историко-филологическия клон на Академията. Същевременно е дописен член на редица чужди академии – Сръбската, Атинската, Загребската и Хелзинкската.

Професорът е член основател и пръв председател на българския ПЕН-клуб. През лятото на 1928 г. той заминава за Норвегия, за да участва в конгреса на ПЕН-клуба. По време на изпълнението на тази си мисия умира в Осло на 23 юни 1928 г., само ден след като е навършил 66 години.

Той оставя богато научно творчество, съдържащо над 400 труда. С многообразната си дейност проф. Шишманов се явява свързващо звено между възрожденската епоха и следосвобожденска България, като научните му интереси обхващат широк спектър от проблеми в областта на литературата, етнографията, фолклора и историята.

Той си спечелва име на верен приятел на българските писатели и меценат на родното изкуство. Особенно плодотворна е дружбата му с Иван Вазов, като резултат от разговорите му с него е недовършената и посмъртно излязла книга „Иван Вазов, спомени и документи“.

Проф. Шишманов полага университетското ни образование върху модерна методологична база и поставя на научна основа редица хуманитерни дисциплини, а като изследовател и литературен критик дава своя значим принос за осмислянето и тълкуването на литературния процес у нас от Паисий до началото на ХХ век.


В категории: Българските родове

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки