Агенти от ДАНС отиват на съд заради крупни измами и издаване на държавни тайни


Агенти от ДАНС отиват на съд заради крупни измами и издаване на държавни тайни
Снимката е илюстративна
21 Юни 2017, Сряда


Евгени Иванов и Петър Спасов ще бъдат съдени за престъпления от общ характер. Двамата измъкнали пари от чужденци като им обещавали, че ще им издействат разрешение за постоянно пребиваване в България

Автор: Янко Крумов

Агентите от Държавна агенция „Национална сигурност” Евгени Иванов и Петър Спасов ще отговарят пред съда за извършени от тях престъпления от общ характер. Обвинителните актове са им връчени във вторник от специализираното звено „Антикорупция“ към Софийска градска прокуратура.

Досъдебното производство е образувано по сигнал от ДАНС за това, че действащ служител на агенцията е измамил чужди граждани, че ще получат разрешение за постоянно пребиваване в България, успял е да осигури подправени документи на чужденците и е издал държавна тайна.

Двама прокурори от СЗА са разпоредили през декември м.г., след дадено предварително разрешение от Софийски градски съд, да бъдат извършени претърсвания и изземвания в жилището на агента на ДАНС Евгени Иванов и в служебното помещение, което той ползва в сградата на държавната агенция в София, съобщават от СЗ „Антикорупция“.

Евгени Иванов е предаден на съд за четири престъпления – измама в големи размери, документно престъпление, издаване на държавна тайна и придобиване и държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси, без да има надлежно разрешение.

„В периода между май и август 2016 г., с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у Р. А., че ще окаже съдействие на двама чужди граждани да получат разрешение за постоянно пребиваване на територията на България“, се казва в обвинителния акт.

За целта агентът поискал да му бъдат платени 39 180,77 лева.

Евгени Иванов е с мярка за неотклонение „Домашен арест“. Предстои Софийски градски съд да насрочи разглеждането на делото.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки