Истината: Как бе строена автомагистрала "Марица" и къде потънаха едни 41 милиона


Истината: Как бе строена автомагистрала "Марица" и къде потънаха едни 41 милиона
21 Юни 2017, Сряда


Срещу бившият шеф на АПИ Лазар Лазаров днес бе повдигнатото обвинение в безстопанственост и му бе наложена и мярка за неоклонение „Подписка“

Автор: Силвия Горанова

Специализирано звено „Антикорупция“ към Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем бившия член и председател на УС на Агенция “Пътна инфраструктура“ (АПИ) Лазар Лазаров в безстопанственост, от която са последвали значителни щети за държавата в размер на 41 630 050 лв.

Досъдебното производство е образувано от прокурор от СЗ “Антикорупция“ на 17 септември м.г.

В хода на разследването е установено, че на 1 август 2011 г. е подписан договор между италианската компания Кооперативно дружество „Чи ЕМ ЧИ ДИ Равена“ за изграждане на лот 1 „Оризово Димитровград“ от автомагистрала „Марица“.

Дължината на тази отсечка е около 31 км., а срокът за изграждането е 25 месеца. Стойността на проекта е около 133 милиона без ДДС.

По първоначалния договор строително-монтажните работи е трябвало да приключат през есента на 2013 г., но това не се е случило. Причина за това е, че според изпълнителя „ЧИ Ем ЧИ ДИ Равена“ през зимата на 2013 г. и пролетта на 2014 г. е имало много дъжд, сняг и т.н. „форсмажорни обстоятелства“, които са довели до преовлажняване на почвите, поради което е необходима „стабилизация“ на тези почви, преди да се изгради същинското съоръжение-пътя. Касае се за отсечка с дължина 1760 метра, не за целия участък.

Поради това АПИ са обявили обществена поръчка за допълнителни строителни работи. Обществената поръчка е спечелена от „Пътища Пловдив“ АД, с което на 30 юни 2015 г. е сключен договор за допълнителни строителни работи на обект „Марица“; лот №1, Оризово – Димитровград.

Според доказателствата, събрани от СЗ“Антикорупция“ – СГП, Лазаров не възложил да се извърши проверка дали предвидените строително-монтажни работи за подобект 1 „Стабилизиране на теренната основа под насипите и изграждане на пластове от зона „Б“ не са били вече включени в предмета на договора от 2011г., сключен между АПИ и „Чи ем Чи ди Равена“ - Италия за строителството на лот 1 на АМ Марица.

Освен това не поискал от специализирана дирекция в АПИ обосновка на реалната необходимост от различните видове строително монтажни работи, предмет на обществената поръчка и разчети как е формирана прогнозната й стойност от 42 987 400 лева без ДДС на обществената поръчка. Въпреки това Лазаров сключил договора от 30.06.2015 г. с „Пътища Пловдив“ АД за допълнителни СМР на лот 1 на АМ Марица на стойност 51 343 630, 80 лева с ДДС.

От АПИ на „Пътища Пловдив“ АД е заплатена сумата 30 518 900,40 лева за строителството на подобект 1, въпреки че е следвало тези дейности да се извършат от „ЧИ ем Чи ди Равена“-Италия.

На практика договорът между АПИ и „Пътища Пловдив“ АД предвижда изпълнение на вече договорени строително монтажни работи, по които за възложителя има задължение за плащане.

Сумата от 4 672 080 лева АПИ е заплатила на „Пътища Пловдив“ АД за направата на дренажни матраци на подобект 2, въпреки че направата им е била ненужна.

„Пътища Пловдив“ АД са получили от АПИ и 412 070, 40 лева за изграждане на зона „А“ на участъка от км. 29+180 до 29+740 на подобект 2, въпреки че на този участък материалът е бил годен за изграждане на зона „А“.

АПИ са заплатили на „Пътища Пловдив“ АД и 6 027 000 лева за доставка на материал за изграждане на зона „А“, поради несъответствие на материала от изкопа в участъка от км. 29+180 до 29+740 на подобект 2, въпреки че материалът, добит от този участък е бил годен за изграждане на зона „А“.

Лазар Лазаров е с мярка за неотклонение „Подписка“. 


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки