Какво да правим, ако намерим малко диво животно в планината


Какво да правим, ако намерим малко диво животно в планината
20 Юни 2017, Вторник


Съвети за това дават от Дирекцията на Национален парк  „Пирин“

Автор: Десант

Летният туристически сезон настъпи. Освен към морето, много са и хората, които предпочитат да прекарат почивкт си в плнината.

Тези дни от Дирекцията на Национален парк  „Пирин“ обнародваха специални съвети за това какво трябва да направим, ако намрим безпомощно или невръстно диво животно при планинската ни разходка.
    
Таралежи, сънливци, катерици – всички те обитават и населените места, където често се сблъскват с много опасности. В случаите, когато малките позволяват да бъдат хванати, най-често те са още съвсем невръстни, а често дори още слепи. Ако намерите гнездото или хралупата, откъдето е изпаднало малкото, най-добре опитайте да го върнете обратно. Ако е достатъчно голямо, но все пак го хванете, поставете го на безопасно място, ако мястото на което сте го намерили ви се струва опасно, но не много далеч от мястото, на което сте го намерили. Родителите, вероятно, са наблизо, освен ако нямате доказателство за тяхната смърт.

Ако намерите малко диво зайче, сърне или лисиче в полето или гората НЕ ГО ВЗИМАЙТЕ, то не е изоставено. Майката ще се върне принего да гонахрани. Това е обичайно поведение за тези видове животни. Малките стоят спотаени, докато родителите търсят храна. Ако мястото ви се струва крайно опасно (близо до път или друго оживено място), преместете малкото, но не много надалеч, като не го пипате с голи ръце. Майката ще го намери, бъдете сигурни.

Сухоземна костенурка - ако е намерена на път или друго оживено място, преместете я на безопасно разстояние от него, в посоката в която се е насочила, и я оставете там. Сухоземните костенурки са защитен вид и не бива да се отглеждат като домашни любимци. Малките и новоизлюпените костенурки са също толкова способни да оцеляват сами, колкото и възрастните независимо, че ни изглеждат по-уязвими.

Като правило – не взимайте костенурка ако не сте абсолютно сигурни, че тя е в беда – видимо наранена, намерена в населено място или частна собственост
При намиране на яйца – поставете ги в подходяща по размер кутийка, в малко пръст от мястото, в което са открити. В никакъв случай не трябва да ги въртите или обръщате, те трябва да запазят позицията си.

Малко на пойна птица (кос, синигери, зеленика, щиглец) – потърсете гнездото в клоните на най-близкото дърво, храст или по околните постройки. Ако го откриете и то е достъпно за вас, върнете малкото в него.

Млада вранова птица (гарван, сокерица, сиваврана, сврака, чавка, посевна врана, сойка), както и млада сова (горска ушата сова, чухал, бухал, забулена сова, др.), паднала на земята - качете я на висок клон на някое близко дърво в района, в който сте я намерили.  

Прилеп на земята – ако е през деня – приберете го на тихо и тъмно място, най-добре в кутия. Освободете го привечер, като го оставите високо, на вертикална повърхност – тераса, друга сграда.(Прилепите не могат да излитат от хоризонтални повърхности).


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки