45 млади лекари се обучават в УМБАЛ Бургас, половината от тях остават в болницата


45 млади лекари се обучават в УМБАЛ Бургас, половината от тях остават в болницата
20 Юни 2017, Вторник


Здравното заведение поема определени разходи на младите лекари срещу договор, който ги задължава да останат да работят в нея пет години след приключването на специализацията


45 млади лекари специализират в момента в УМБАЛ Бургас. Това я прави най-голямото научно-практично звено за обучение на медицински специалисти в Югоизточна България. Вече в повечето от отделенията на болницата, които са общо 32, има специализанти.

Д-р Аделина Ангелова е от докторите, решили да свържат живота си с УМБАЛ Бургас. Тя е от Лом и след дипломирането си е работила известно време в родния си града. Мечтата й е да стане гастроентеролог и не се поколебава да се премести в Бургас, щом разбира, че тук има свободно място за лекар-специализант.

„Отдавна исках да специализирам гастроентерология. Търсих място в София, Пловдив – никъде нямаше свободни бройки. След като разбрах, че в Бургас има, потърсих информация за отделението и се убедих, че то е на много високо ниво, има необходимата апаратура, мога да науча много. В моя роден град Лом няма много перспективи за развитие. Казах си – това е моят шанс“, разказва д-р Ангелова.

Обучението за специалност на един медик продължава пет години. През това време той работи в болницата, учи теория, явява се на изпити.

Добра новина за Бургас е, че половината от обучаващите се сега специализанти ще останат да работят в УМБАЛ Бургас. Това е факт след приемането на новата наредба за специализация и условията, които здравното заведение създава.

Болницата поема определени разходи на младите лекари срещу договор, който ги задължава да останат да работят в нея пет години след приключването на специализацията. 


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки