„Магическата Мадара” ще ни върне в Средновековието


„Магическата Мадара” ще ни върне в Средновековието
20 Юни 2017, Вторник


Пред знаковия барелеф на Мадарския конник ще бъде принесена пръст от територията на стара България


На 24 и 25 юни ще се проведе второто издание на Националния средновековен събор „Магическата Мадара”, съобщават от РИМ-Шумен.

Мястото и времето на провеждането на събора не са избрани случайно. Мадара е сакрално място от хилядолетия. Скалите и водата тук са били свещени и магически за праисторическите хора, траки, римляни, българи езичници, християни и мюсюлмани. Тук са се преплитали пътищата на религии, народи и култури.

А времето е точно по Еньовден – древен празник на лятното слънцестоене, съчетал в себе си и християнство, и езичество, губещ дирите си в предисторически времена. Във връзка с него ще бъдат възстановени и изпълнени ритуали и обреди – народни, християнски и езически, връщащи ни към корените и към българската древност.

Ще продължи инициираното през 2016 г. поставяне на шепа пръст пред скалния релеф от различните територии, владени от българите през вековете.

Организатори на форума са Община Шумен, РИМ – Шумен, НД Традиция; РК Шумен.

В деня на откриване на мероприятието, 24 юни, билетите за вход в едноименния резерват ще бъдат намалени и ще бъдат с цена от 2 лв.

Програмата включва спектакъл „Създатели на Българската държава” на щуменския регионален клуб на НД "Традиция", камерен концерт „Равноденствие” – СНЦ „АРТПИЕРИЯ” – Бургас, демонстрации и лекции по боравене с хладно историческо оръжие – стрелба с лък по мишена; хвърляне на копие и брадва; боравене с бич и пр., както и конна езда с възможност за разходка на кон по алеите на резервата.

Гостите на фестивала ще могат да дегустират ястия от средновековната кухня. 

Ще бъдат представени и Еньовденски обичаи. 

До релефа на Мадарския конник ще бъде извършен поход-поклонение и пред знаковия барелеф ще бъде принесена пръст от територията на стара България.

Посетителище ще имат възможност също така да наблюдават и демонстрации на различни стари занаяти като грънчарство, металопластика, монетосечене, сарачество, дърворезба, тъкачество, ковашка работилница, пекарство, шапкарство и др.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки