Паметникът на Левски в Русе ще е между Пантеона и гроба на Стефан Караджа


Паметникът на Левски в Русе ще е между Пантеона и гроба на Стефан Караджа
20 Юни 2017, Вторник


Идейните проекти, които трябва да определят как ще изглежда мемориалът, ще се набират на национален пленер

Автор: Десант

Започва процедурата за набиране на идейни проекти, които трябва да определят как ще изглежда паметникът на Васил Левски в Русе.

Формата, която е избрана, е отворен национален пленер. Заявките за участие ще се събират от 1 до 31 юли, а проектите трябва да се предадат в срок до 29 септември.

Целта е да се създаде запомнящ се, интересен и оригинален образ на Апостола на свободата. Изискването е да бъде максимално реалистичен и да не е по-висок от 3 метра без постамента.

Предвижда се паметникът на Левски да бъде готов в рамките от 6 месеца до една година след приключване на конкурса. Той ще бъде поставен в Парка на възрожденците, като мястото е определено с решение на Общинския съвет. То се намира в северозападния участък на парка, в близост до бул. „Съединение“, между Пантеона и гроба на Стефан Караджа.

Паркът на възрожденците в град Русе е една от емблемите на дунавския град. Най-известното място в него е гробището Всях светих, в което са погребани Баба Тонка, Любен Каравелов, Панайот Хитов и други видни българи. 

За изработката на монумента на Васил Левски са необходими 150 000 лева, които ще бъдат набрани чрез дарителска кампания.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки