Божидар Димитров: Кирилицата е българска – създадена е по поръчка на държавата


Божидар Димитров: Кирилицата е българска – създадена е по поръчка на държавата
20 Юни 2017, Вторник


Според вицепремиера Валери Симеонов, Анатолий Карпов говори това, което му е втълпила образователната система на Съветския съюз

Автор: Десант

Смятам, че не са нарочни тези приказки за азбуката ни. Толкова знаят хората, толкова си говорят. Единият е шахматист, другият – политик. Това коментира пред БНТ директорът на Националния историческия музей проф. Божидар Димитров по повод изказванията на световния шампион по шахмат Анатолий Карпов и президента на Русия Владимир Путин, че кирилицата идва от Византия и от македонска земя.

"Не им е работата да навлизат в българската писменост. Абсолютно правилно Борисов анулира срещата. Аз бих направил същото", допълни проф. Димитров.

Той призна още, че, ако това е игра на политически шах, е много примитивна.

Азбуката е българска – създадена по поръчка на държавата, по заповед на цар Борис I, категоричен е директорът на НИМ.

"В науката този въпрос не е спорен. Има спорове около глаголицата, но около кирилицата няма. Известно е, че тя е на българската държава" - подчертава видният ни историк.

Той припомни и исторически факти за създаването на глаголицата и обобщи, че кирилицата е създадена от Климент в Плиска и утвърдена вероятно в Преслав в първата година на столичния период.

"Путин не е Русия. През 2013 г. руският патриарх казва, че азбуката идва от България", припомни още още Божидар Димитров.

В същото време по темата взе отношение и вицепремиерът Валери Симеонов, който бе гост в студиото на Би Ти Ви. Той наглижира изказването на руския депутат Анатолий Карпов, че кирилицата е дошла от Византия, като посочи, че гостуващият у нас по покана на Волен Сидеров гросмайстор говори това, което му е втълпила образователната система на Съветския съюз.

Различни политически интереси в Русия надделяват над чистата наука, категорична е и доц. д-р Славия Бърлиева, директор на Кирило-Методиевския научен център при БАН. Това е и причината в Русия да учат и твърдят, че кирилицата идва от Византия. 

По думите й десетилетия наред е било забранено да се твърди, че България е дала нещо на Русия. След 1944 г. институтът, в който работи в момента доц. Бърлиева, е бил закрит и после възстановен.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки