ЕК дава пари на БДЖ. Какво ще направи Борисов?


ЕК дава пари на БДЖ. Какво ще направи Борисов?
19 Юни 2017, Понеделник


Тест за отношението на правителството към железницата, ще бъде и визитата на Зоран Заев, смятат от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт

Автор: Янко КрумовГражданска инициатива за обществен и релсов транспорт

Преди дни бе разпространена радостната новината, че Европейската комисия (ЕК) разрешава държавата да помогне на БДЖ с 224 млн.лв. По този повод от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт припомнят, че това е поредният (трети) път, в който Комисията разрешава на Правителството да подпомогне държавната филма.

Предишните два пъти обаче кабинетът „Борисов 1“ не отпусна никакви средства на Железницата. Сега третото искане се свързва с желанието на „Борисов 3“ да удари рамо на БДЖ, като даде летище София на концесия и със сумата от сделката покрие дългове на националния превозвач.

„Тъй като до момента политиката на българските правителства бе като цяло рестриктивна и неглижираща проблемите на БДЖ, изразяваме съмнението си, дали и този път управляващите ще подкрепят  с реални действия Железницата, която иначе е абсолютен европейски приоритет. Доказателството за по-скоро пасивната позиция на властите е видно в немалка степен и в подготвената за приемане Стратегия на транспорта до 2030 г., която дефакто мина без публично обсъждане и широко медийно внимание, въпреки че третира един от най-важните сектори в икономиката“, се казва в прессъобщение на Релсов транспорт до медиите.

Трите случая на искане за допустимост на държавната помощ са публикувани на официалната страница на Европейската комисия и всеки гражданин може да се запознае с тях, когато в търсачката, намираща се на адрес http://ec.europa.eu/competition/elojade/isef/index.cfm?clear=1&policy_area_id=3 , напише на латиница BDZ.

Първият е от 2009 г., когато Румяна Желева внася искане за държавна помощ към ЕК за 26 млн. евро. Въпреки че Комисията не предявява претенции и дава разрешение, правителството не отпуска средства на БДЖ.

През 2010 г. е изпратено второ запитване за сумата от 127 млн. евро. ЕК отново няма претенции и разрешава, но пари за БДЖ отново не са отпуснати.

Така се стига за случая от 2011 г., когато е направен План за преструктуриране на БДЖ, с включена приватизация на Товарни превози. На това запитване, Комисията коментира: "Планът за преструктуриране на включва реално проучване на пазара; Изглежда, че продажбата на излишен подвижен състав не може да бъде взета предвид като компесаторна мярка, тъй като тази продажба не оказва въздействие върху конкуренцията!; Българското правителство не е обяснило защо по негово виждане бъдещата приватизация на БДЖ „Товарни превози” може да се квалифицира като компесаторна мярка”,  а от България са поискани допълнителни разяснения.

Такива разяснения явно са дадени по времето на служебния (тогава) министър Николина Ангелкова, а кореспонденцията е продължена по времето на кабинета Борисов 2 с желанието на министър Ивайло Московски да даде летище София на концесия и с парите да покрие дългове на Държавната Железница.

В крайна сметка, от хронологията по казуса на страницата на Комисията в интернет, става ясно, че мерките, които предлага правителството нямат характера на държавна помощ, разясняват от Гражданската инициатива.

Тест за отношението на българската държава към най-екологичния и енергоефективен транспорт ще бъде и очакваното с интерес посещение на новия македонски министър-председател Зоран Заев, смятат от Релсов транспорт.

„Ние питаме дали най-после ще започне разговор по същество за жп линията София – Скопие като част от  коридор  №8, която се отлага за строителство повече от 120 години и би била нагледен пример за добросъседските отношения между двете държави и интеграция на Западните Балкани. Ние настояваме трасето да бъде проектирано с подобрени параметри, защото досегашният замразен вариант залага занижени характеристики, които ще оскъпят ненужно превозите и няма да доведат до повишение в достатъчна степен конкурентоспособността на това направление да привлече трафик от съществуващите транспортни коридори“, се казва още в съобщението до медиите.




В категории: Политика , Международна политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки