Божидар Димитров отговаря на Путин с две старинни икони от Македония


Божидар Димитров отговаря на Путин с две старинни икони от Македония
19 Юни 2017, Понеделник


Над образите на светите братя Кирил и Методий, например, пише „Просветители болгарски”. И за да не стане някоя грешка, иконописецът е добавил „Тия и се написаха буквите български. Празника им е на 11 май”

Автор: Силвия Горанова

Във връзка с някои пропуски в образованието на важни чуждестранни държавни дейци по повод произхода на кирилицата, кръщението на Русия, кой какви книги е разнасял по света, Националният исторически музей (НИМ) организира експедиция до град Охрид в „македонската земя”, за да заснеме две старинни икони.

Припомняме, че в края на май руският президент Владимир Путин посрещна колегата си от Македония с думите "Азбуката ни дойде от македонската земя", което предизвика остри реакции в България

Съобразно световната музейна практика, директорът на НИМ проф. Божидар Димитров е поръчал копия на иконите, които ще бъдат поставени на съответното място в средновековната експозиция на НИМ.



Иконите са от епохата на Възраждането. Едната е на „Св. Св. Кирил и Методий”. Над образите им пише „Просветители български”. И за да не стане някоя грешка, иконописецът е добавил „Тия и се написаха буквите български. Празника им е на 11 май”.

Втората икона е на „Св. Седмочисленици”. Всъщност на тази икона светците са девет. Към известната седморка (Св.Климент, Наум, Ангеларий, Сава, Горазд, Кирил и Методий) са прибавени Св. Еразио (местен светец) и Св. Иван Владимир, зет на цар Самуил.

Над образите на светиите пише „Св. Седмочисленици Просветители болгарски”. Което ще рече, че самите зографи от "македонските земи" признават, че братята Кирил и Методия са български просветители, а буквите, както български са и буквите, на които пишем.














В категории: Новини , Политика , Международна политика , Светии и свещеници , Свят

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Бойко Господинов
24.08.2020 05:58:43
0
0
Защо на свитъка, който държат светите братя, са изобразени букви от азбуката КИРИЛИЦА?! Светите братя Кирил и Методий са създали азбуката ГЛАГОЛИЦА! Кирилицата е създадена в Преславската книжовна школа и наречена на името на светите братя в тяхна чест, но не те са я създали! Тази историческа неточност явно съществува от векове и продължава да се премълчава, а това не е в интерес на никого, най-малко на българския народ.
1
Владимир Помаков
20.06.2017 08:35:27
0
0
Другарят Божидар Димитров уточнил ли е за другаря Путин, че глаголицата най-вероятно е изобретена от епископ Урфила (когото немците се опитват да откраднат под името Вулфила - Вълчето, защото народът му е известен като "малките готи/гети"), а кирилицата я въвежда св. Климент Охридски. Една българка обаче Екатерина Димитрова (не знам титлата й, но се надявам да е професор отдавна) от Лондонския университет, катедра Санскритски език или нещо такова навремето публикуваше статии в списание "Авитохол" и в няколко, посветени на санскритския език съм видял че голяма част от буквите му са идентични с кирилските! Което ще рече, че кирилицата - поне като буквени знаци - е на няколко хиляди години!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки