Българите не умеят да пазят светлата памет на родните светци


Българите не умеят да пазят светлата памет на родните светци
18 Юни 2017, Неделя


Това каза Знеполският епископ Арсений пред събралите се десетки миряни в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в Пловдив

Автор: Десант

Българите не умеят да пазят светлата памет на родните светци, а те са националното богатство на България. Това каза Знеполският епископ Арсений пред събралите се десетки миряни в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в Пловдов.

Шумни и кресливи медийни кампании устройват допитвания кои са най-великите българи, каза още епископът и добави: „Това не са пошли певци или шоумени. Това не са спортисти или политици със съмнителен морал. Това са нашите родни български светци, които не се нуждаят от нашата похвала. Ние се нуждаем от тяхната помощ и от тяхното молитвено застъпничество, защото обезверяващи се, ние погиваме с всеки изминал ден.“

Във връзка с деня 18 юни, в който почитаме паметта на Всички български светии, викарият на Пловдивския митрополит припомни евангелската история за братята Симон, Петър и Андрей и за другите двама братя Йоан и Яков.

„Когато Господ ги е призовал да станат негови ученици и апостоли, те оставили многото наловена риба, своите къщи и своя имот, оставили домашните си и тръгнали след Христа. Това е подвиг, който не се вмества в границите на грехопадналия човешки разум.

Да оставиш всичко в такъв момент, когато можеш да придобиеш много пари, голямо богатство, когато бизнесът ти върви и е потръгнал. В момент, когато ти се препитаваш от делата на своите ръце, в случая рибарство, изхранвайки своите домашни и себе си, да тръгнеш след напълно непознат човек – проповедник.

Това е извън всякаква логика на практичния човешки ум. Но това, което умът не може да схване и разбере, го схваща и разбира сърцето. Сърцето, в което живеел духа Божи, подсказало на рибарите, че този, който ги призовава, не е някакъв обикновен човек, а е Сина Божи - Царят на славата и Спасителя на света. Те тръгнали след него. Тази евангелска история се е повтаряла, повтаря се и ще се повтаря в световната и родната история.

Ние виждаме от житията на Светите апостоли, че те не само прозрели всичко земно заради Христа, но и дори отдали живота си за него. И хилядите български мъченици също положили живота си в изповядване на православната вяра“
, каза още Знеполският епископ Арсений пред събралите се вярващи в храма.
Източник: Фокус


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Българин
18.06.2017 19:32:24
0
0
Отче Арсение, не бъркайте моралните, интелигентните и надарени от Бога българи с мършата от нашето стадо,
спомената от Ваше преосвещенство по-горе и лансирана от ратаите на Антихриста в публичното пространство.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки