Сърби и българи изкачваха граничния връх Руй


Сърби и българи изкачваха граничния връх Руй
17 Юни 2017, Събота


Лошото време не спря хилядата ентусиасти

Автор: Десант

500 български и 500 сръбски туристи се включиха в осмото традиционното международно изкачване на връх Руй. Лошото време не спря ентусиастите по пътя към върха, съобщава kmeta.bg.

„Не се задържахме на върха, защото непрекъснато се спускаха облаци или мъгла, а вятърът беше много силен. Който както минеше на върха бягаше обратно надолу. Групите почти веднага се разпръскваха във всички посоки на върха.“, разказа Евгения Такова от Община Трън, която също се е включила в изкачването, цитирана от zapadno.com.

Гранична полиция е създала много добра организация на действията си спрямо международното изкачване. На върха е бил подсигурен медицински екип, който за щастие не се е налагало да съдейства на туристите.

Преди събитието Община Трън и общинското предприятие „Трънска гора“ са извършили почистване и ремонт на пътя до върха.

През 2014 година е подписан Меморандум за сътрудничество между българската Община Трън и сръбската Община Бабушница. На базата на него ежегодно се подписва план за действие със съвместни мероприятия между двете общини. Изкачването на връх Руй е единственото събитие между общините, което се организира съвместно и успоредно от двете страни на границата.

Връх Руй е сред десетте планински първенци на Български туристически съюз. В основата на северозападния му склоне разположена едноименната хижа, близо до границата със Сърбия. Върхът е гол и на самия него е побит граничният камък.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки