Иманяри разравяли могилите в Долината на тракийските царе още преди век


Иманяри разравяли могилите в Долината на тракийските царе още преди век
17 Юни 2017, Събота


Виновни били общинските управления и полицейските органи – затова, че не преследвали апаши.

Автор: Диана Славчева

Някак си сме свикнали да мислим, че гробниците в Долината на тракийските царе са открити при експедициите на покойния днес археолог Георги Китов. Но всъщност неговата изследователска работа на въпросния терен продължава с известни прекъсвания от 1992 г. до 2006 г.  А далеч преди това – още през 1965 г., са разкрити Мъглижката и Крънската гробници. Легендарната Казанлъшка гробница пък е извадена на бял свят още по-рано – през 1944 г.

Принципно се знае, че такива обекти още в древността са ставали жертви на плячкосване и са привличали интереса на иманярите. Но след като археолозите откриха непокътнати гробниците в могилите Сашова, Светицата, Малката и Голямата Косматка, като че ли се успокоихме, че из нашата долина такива посегателства е нямало.

Да, ама не.

През 1927 г. във в. „Казанлъшка искра“ излиза дописка, озаглавена „Могилите“, от която става ясно, че и преди 90 години из района са щъкали иманяри. „Велик грях и велико престъпление, съгласно закона за старините, вършат тези лица, които от любопитство или с надежда, че ще намерят имане, бързат по най-вандалски начин да разкопават могилите“ - категорична е статията.

„В културните страни, когато се разкопават могили, винаги присъстват учени хора – археолози, които внимателно и планомерно правят научни открития. А у нас явните и тайните иманяри са си присвоили тези права и тях ги занимава да намерят злато и сребро в могилите, а всички други старини чупят и трошат“ - продължава с възмущение публикацията.

Според нея, главните виновници за опустошаването на това безценно културно-историческо наследство са всъщност общинските управления и полицейските органи – затова, че не преследвали въпросните апаши.

Старата газета обръща внимание, че в закона и в правилника за градските общински управления ясно е казано, че кметовете са длъжни да се грижат за старините в поверените им общини. „Имаме сведения, че някои кметове са си правили оглушки по този въпрос, но като се почнат дознания много кметове ще помнят кога са кметували“.

Е, какво се е случило с дознанията и колко от местните управници са били подведени под отговорност историята мълчи. И за колко време вандалските иманярски набези са спрели – също няма данни. Но пък може и наистина за известно време апашите да са си свили сармите, след като до нас са достигнали все пак и незасегнати от посегателствата им могили.


В категории: История , Нова история , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки