Простата аритметика около едно обикновено гнездо


Простата аритметика около едно обикновено гнездо
16 Юни 2017, Петък


Може и да не ви се вярва, но само едно птиче семейство може да спаси... 22 500 броя ябълки, круши или сливи

Автор: Десант

Децата, израснали на село или карали си ваканциите при баба и дядо там, от малки са учени, че не трябва да бутат и развалят гнездата на птиците, нито пък да замерят хвъркатите с прашки, че да не ги наранят или, недай си Боже, убият.

Една много проста аритметика е направил преди 90 години управителят на държавния разсадник в Казанлък Иван Кючуков, който публикува сметките си в местния вестник „Казанлъшка искра“ през 1927 г.

Нека се запознаем с тях и ние.

Едно гнездо със синигерчета, врабчета, канарчета или лястовици дава около 5 малки птичета. Всяко от тях за храна се нуждае от около 50 червейчета и други насекоми, които им носят родителите. Така за един ден това семейство ще изяде 250 червейчета.



Изхранването на малките продължава 4-5 седмици или средно 30 дни. През това време обитателите на гнездото ще изядат около 7500 червея.

Всеки червей ежедневно изяжда толкова цветове и листа, колкото самият той тежи. Докато червеят се развие в продължение на 30 дни, той изяжда – да предположим – само по един цвят на ден. За месец това са общо 30 цвята. А 7500 червея заедно ще изядат 22 500 цветчета, които биха се развили в плодове.

Така че само едно птиче гнездо спасява от гибел 22 500 броя ябълки, сливи, круши или други плодове!


В категории: Парадокси , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки