Иманярката Иванка Черната от Варна сключи споразумение с прокуратурата


Иманярката Иванка Черната от Варна сключи споразумение с прокуратурата
Снимката е илюстративна
16 Юни 2017, Петък


Съдът й определи наказание от 2 години и шест месеца лишаване от свобода, с 5-годишен изпитателен срок

Автор: Силвия Горанова

Предадената на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна 49-годишна Иванка Иванова за държане на колекция от артефакти от античността и Средновековието, поиска днес по време на съдебното заседание във Варненския окръжен съд да сключи споразумение.

Съдът й определи общо наказание по двете обвинения в размер на 2 години и 6 месеца лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 5000 лева.

В полза на държавата се отнемат и 2760 медни и сребърни монети и други артефакти, които са били открити при претърсванията на имоти, обитавани от подсъдимата. 

Дейността на Иванова, която е една от най-известните иманяри не само във Варна, е влязла в полезрението на полицията през юли 2015 г. По сигнал, че съхранява огромно количество артефакти, които не били регистрирани и идентифицирани по Закона за културното наследство, полицията претърсила дома й във Варна и къща в село Долище, собственост на майката на безследно изчезналия й съпруг. Той също бил „име“ в иманярските среди, с което се свързва и изчезването му на 11 септември 2006 г., припомнят от прокуратурата.

В тайници в пода полицията открила и иззела значителни количества артефакти – медни и сребърни монети, датирани основно през Османизма, както и антични амфори, медицински инструменти, върхове на стрели от I – IV век преди Христа.

Освен културно-историческите ценности на двата адреса, обитавани от подсъдимата Иванка Иванова, известна в иманярските среди с прякора Иванка Черната, са намерени и пет самоделни металотърсача и системи, предназначени за дълбочинно търсене на метални предмети, по които  са открити доказателства за иманярска дейност.

Споразумението е със сила на присъда и не подлежи на обжалване.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки