Сватбата на цар Петър отново ще оживи Велики Преслав


Сватбата на цар Петър отново ще оживи Велики Преслав
15 Юни 2017, Четвъртък


Предстои на живо да бъде пресъздадена и легендарната битка при Ахелой, от която тази година се навършват 1100 години

Автор: Десант

Това лято във Велики Преслав ще бъде направена възстановка на грандиозната сватба на цар Петър, който сяда на българския престол през 927 г. след смъртта на цар Симеон.

Новият владетел вдига питщна венчавка с внучката на византийския император Роман Лакапин. До брака се стигна, след като Петър, предлага мир на василевса. Церемонията събира цвета на българската и византийската аристокрация в Месемврия.

Предстои на живо да бъде пресъздадена и легендарната битка при Ахелой от 917 г., когато българската армия, начело с цар Симеон сразява ромейските войски. От съдбовното събитие тази година се навършват точно 1100 години.



В категории: Новини , Средновековие

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Naslednikat Hristo Imperatotat
04.06.2020 20:44:31
0
0
Blagodaria vi ot sartche i dysha ...(molia niakoi da rspolaga i s drygi snimki ...
1
Генади Савов
12.08.2018 13:28:23
0
0
Цар Петър е бил избран от баща си цар Симеон за престолонаследник,защото е бил умен,твърд по нрав,дипломат по характер и войн по дух.Явно другите синове на цар Симеон Михаил и Иван не са били родени за титлата цар на България...Стивън Ръмслинг счита,че Петър е бил малолетен и затуй вместо него е управлявал вуйчо му Георги Сурсувул-възможно е-няма в България много истории на Б-я.от онези времена по понятни причини...Новият цар и регентите-боляри и Сурсувул с войска тръгнали на юг в Източна Тракия-и Петър новият цар разрушил до основи завзетите от баща му градове,повикал намиращите се в тях българи-византийската войска била в Мала Азия и Цариград да чака война с арабите...Димитър Делян-историк.Есента българският цар почнал преговори с Византия и Петър се оженил за дъщерята на арменеца-император Роман Лакапин-Ирина.Петър получил титлата от императора-Петрос-Базилеос-т.е.Василевс-цар.С тази сватба цар Петър отложил война с ромеите,защото българите били изморени от войни с ромеи и сърби.Византия имала от порядъка на 100 000 войници,България до 80 000 бойци-Божидар Димитров.Цар Петър е дал на маджарите земи западно от река Тиса,че маджарите да са наши съюзници,а не ромейски.Спорно е дали цар Симеон или цар Петър е дал земите от р.Днепър до р.Днестър на печенегите-иранци-българи,че те да имат там пасища и да са български съюзници-П.Коледаров.Цар Петър е бил голям цар и дипломат и с една сватба е спасил от смърт във война с византийците хиляди българи.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки