Пернишката кметица е решена да поправи поразиите по Кракра


Пернишката кметица е решена да поправи поразиите по Кракра
15 Юни 2017, Четвъртък


Крепостта не е атракцион, а история, категорична е Вяра Церовска

Автор: Десант

Перник стана известен в цяла България с нелепата си бутафорна ПВЦ възстановка на средновековната крепост Кракра, за която бяха изразходвани едни грешни 3 млн. лева от Европа. Според повечето спецове по културно-историческо наследство именно направеното там е най-лошият пример за усвояване на евросредства на всяка цена.

Но настоящата кметица на миньорския град Вяра Церовска е твърдо решила да заличи завинаги този резил. Община Перник ще предприеме мерки за отстраняване на допуснатите пропуски и недостатъци в изпълнението на строително-ремонтните и възстановителни работи по средновековната крепост „Кракра Пернишки“, категорична бе тя, отговаряйки на питане на общинския съветник Александрина Костадинова.

„Хилядолетната крепост „Кракра“ не е атракцион, а история, с която могат да се гордеят малко градове в България, история, която сме длъжни, ако не можем по достойнство да продължим, поне да я запазим" - заявява Церовска, цитирана от zapernik.com.

„Атракция означава ефектен номер в цирковото изкуство или шоупрограма, която привлича вниманието на публиката“, изтъква още пернишката градоначалничка, като цитира значението на думата „атракция“ от тълковния речник на българския език. Затова нейното виждане е, че историческата местност е възможността на Перник да има своето ново бъдеще като притегателен туристически център.

От изявлението й става ясно, че миньорската община е кандидатствала за обект „Туристическа атракция Средновековна крепост „Кракра Пернишки“.

„Не правя коментар за естетическата и историческата вина, нито за средства, които са усвоени по този проект. Изразявам желанието си като кмет и гражданин на Перник, крепостта „Кракра“ да я има, истината за историята да бъде запазена и възстановена, за да има и друго бъдеще на Перник“, категорична е Церовска.

Тя признава, че са констатирани голям обем от некачествено изпълнени  дейности по обекта, както и че съществува несъответствие между очакванията по изпълнението на проекта за възстановяването на крепостта.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Кракра Пернишки
16.06.2017 18:14:53
0
0
Ааааа ни сте прави парите са си правилно усвоени.Някой много добре се е облажил с усвояването им.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки