Добрички възстановчици представиха българската военна история в Москва


Добрички възстановчици представиха българската военна история в Москва
Представителната сборна група от 41 български възстановчици
14 Юни 2017, Сряда


Стотици се хванаха на най-дългото българско хоро, извивало се някога в руската столица

Автор: Пламен Николов

Изключително успешно и ползотворно бе участието на представителна група от 41 български възстановчици на грандиозния международен военноисторически фестивал “Времена и епохи”, който се проведе между 1 и 12 юни в Москва.

Поканата да представи България на авторитетния световен форум, получил заслужено определението “Олимипада на възстановките”q бе към Регионален клуб “46-ти пехотен Добрички полк” – един от най-добре подготвените родни военноисторически клубове. В представителната реконструкторска група естествено попаднаха и отлично подготвени възстановчици от клубовете на Национално дружество “Традиция” във Велики Преслав, Панагюрище, Шумен, Априлци-Троян, Казанлък, Силистра и София.

Българските реконструктори имаха нелеката и отговорна задача да представят пред огромна публика – граждани и гости на Москва, българската военна история от Средновековието до Втората световна война.

Седмото издание на фестивала “Времена и епохи” се радваше на огромен интерес. През 30-те площадки, на които 6000 реконструктори от 22 държави за 12 дни представиха епизоди от световната военна история, минаха стотици хиляди зрители.

Българските възстановчици бяха разположени в парк на една от централните московски улици – "Тверская", който бе превърнат в булевард на историята. В трите дни на българското участие десетки хиляди посетители се запознаха с развитието и победите на българската армия през вековете и научиха повече за миналото на народа ни.

С представянето на българската история пред толкова огромна публика възстановчиците изпълниха успешно и достойно задачата, с която бяха тръгнали към руската столица. Облечени в облекла и военни униформи, ушити в пълно съответствие с оригиналните за съответната епоха, българските участници разказваха на посетителите основните епизоди от вековната ни история, илюстрирани нагледно със снимки и рисунки на ключови за народа ни исторически събития.

Представен бе и битът през шестте основни епохи – Средновековие, хайдушко движение, организирани национално-освободителни борби, Българското Опълчение през Руско-турската освободителна война, армията ни през Сръбско-българската, Балканската, Първата и Втората световна войни. Показани бяха и копия на три бойни знамена – на панагюрските въстанници, ушито от Райна Княгина, Самарското знаме и бойния флаг на 46-ти пехотен Добрички полк.

Зрителите имаха възможност да се докоснат до различни предмети от бита през различните епохи, да видят наживо как е преминавало войнишкото ежедневие, да се научат как се борави с различните системи оръжие и, разбира се, да си направят снимки за спомен с българските реконструктори.

Участието във фестивала бе полезно и за развитието на българската военно-историческа реконструкция с нови теми и униформи. В рамките на подготовката, членове на РК “46-ти пехотен Добрички полк” възсатоновиха в максимална близост униформата на Българското Опълчение през Руско-турската Освободителна война”.

Реконструкторите от РК “7-ми Преславски полк” – Велики Преслав пък показаха първата коректна униформа от Сръбско-българската война. Върху Балканската война се бяха съсредотичили от “27-ми Чепински полк” – Панагюрище. Участието бе полезно за българските възстановчици и заради завързването на нови познанства и контакти с реконструктори от Русия и останалите държави, което е предпоставка за нови покани към добричкия клуб за представяне зад граница на българската военна история.

Основното събитие в тридневното българско представяне на фестивала бе на 10 юни. Пред сцената в парка на “Тверская” се събраха няколкостотин българи и руснаци, за да видят тържествения марш на българските възстановчици и изпълненията на фолклорния състав “Българска роза” към Културния клуб в Българското посолство в Москва. В тържествен строй и пеейки “Тих бял Дунав..” представителната реконструкторска група премина през булеварда на историята, бурно аплодирана от посетители на мероприятиято и случайни минувачи.

Стотици се хванаха на най-дългото българско хоро, извивало се някога в руската столица. Всички присъстващи бяха трогнати от Красимир Коцев – член на РК “46-ти пехотен Добрички полк”, който изключително прочувствено изпълни одата “Опълченците на Шипка” на Иван Вазов. За изпълнението си Красимир Коцев бе награден със сребърния знак на Национално дружество “Традиция”.

Председателят на РК “46-ти пехотен Добрички полк” д-р Добрин Добрев, чиято е основната заслуга за организацията на поредното достойно и успешно българско участие в престижен международен военноисторически фестивал, връчи на организаторите на фестивала “Времена и епохи`2017. Собрание” поздравителни адреси от кмета на Добрич Йордан Йорданов, председателя на Общинския съвет Иво Пенчев и областният управител на Добричка област Красимир Кирилов.

Българските възстановчици получиха поздравления от организаторите за перфектното представяне, което бе по достойнство оценено и от участниците от другите представени на фестивала държави.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки