Девет българи в ареста за участие в международна банда за измами с банкови карти


Девет българи в ареста за участие в международна банда за измами с банкови карти
14 Юни 2017, Сряда


Организираната престъпна група е инсталирала скиминг устройства на средно 400 банкомата годишно

Автор: Силвия Горанова

След проведена успешна операция с участието на Специализираната прокуратура на Република България, ГДБОП, Централния съдия-следовател № 5, Прокуратурата при Националния съд на Испания, Националната полиция на Испания, както и със съдействието на Евроджъст и Европейския център по киберпрестъпления към Европол (EC3), е разбита организирана международна престъпна група, занимаваща се с измами с банкови карти (скиминг). Това съобщават от отдел "Връзки с обществеността" на Главна прокуратура.

В резултат от проведената международна акция са задържани 31 заподозрени лица (21 в Испания, 9 в България и 1 в Чехия).

Извършени са 48 претърсвания и изземвания в къщи и помещения. Заподозрените са притежавали оборудване за подправяне на банкови карти, устройства за четене и записване на информация от банкови карти, скимиращи устройства, микрокамери, приспособления за манипулиране на АТМ банкомати, както и парични суми, множество подправени карти, наркотични вещества и подправени евро банкноти.

В периода 2014 - 2017 г., международната организирана престъпна група е инсталирала скиминг устройства на средно 400 банкомата годишно, с цел да копира и използва информацията от банковите карти.

Подправените карти са били използвани за незаконни транзакции в около 200 банкомата извън Европейския съюз (ЕС), главно в САЩ, Доминиканската република, Малайзия, Индонезия, Виетнам, Перу, Филипините и Коста Рика.

Приблизително 3000 граждани на ЕС са пострадали
от действията на организираната престъпна група и са били ощетени с най-малко 500 000 евро.

По време на разследването Евроджъст е осигурил близък контакт и координация между прокурорските и разследващите власти в България и Испания.

Европол е оказал подкрепа по случая, предоставяйки специално изработен разузнавателен анализ и експертни съвети на разследващите, както и чрез разполагане на мобилни офиси на място в България и Испания. В Евроджъст и Европол са били проведени няколко координационни и оперативни срещи преди да се предприемат координираните съвместни действия.

Поради спецификите на разследването на международно ниво, е бил създаден съвместен екип за разследване (СЕР) между сътрудничещите си държави с помощта на Евроджъст и Европол.

Камен Михов, Национален представител за България в Евроджъст: „Съвместната операция беше много успешна. Нивото на сътрудничество в рамките на съвместния екип за разследване беше динамично, изключително професионално и насочено към постигане на резултати. Високо оценяваме изключителното ниво на професионален опит на нашите колеги от Специализираната прокуратура на България, както и прилагането на най-добрите практики за разбиването на тази комплексна организирана престъпна група.“

Фрациско Хименес-Виярехо, Национален представител за Испания в Евроджъст: „Тази успешна операция потвърждава ангажираността на Евроджъст да защитава средствата на гражданите на ЕС от попадането им в ръцете на киберизмамници. Цялата престъпна мрежа беше разбита, благодарение на съвместните усилия на испанските и българските прокурорски власти, както и на ценната подкрепа оказана от техните Национални бюра в Евроджъст, и в резултат на това тя вече е неспособна да мами невинни жертви.“

Стивън Уилсън, оглавяващ Европейския център по киберпрестъпления към Европол: „Полицейските сили в ЕС използват уникалните средства на Европол, за да подсигурят безопасността на електронните парични транзакции. Непрекъснато влагаме все повече и повече ресурси в тази ключова платформа за подкрепа и сега виждаме резултатите от дейността ни.“
 


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки