Дупница, Сапарева баня, Кюстендил и Бобов дол искат да хвърлят боклука си в Перник


Дупница, Сапарева баня, Кюстендил и Бобов дол искат да хвърлят боклука си в Перник
14 Юни 2017, Сряда


Кметовете от миньорските общини обаче не дават

Автор: Десант

Голям екопроблем назрява в Югозападна България. Четири общини от региона - Дупница, Сапарева баня, Бобов дол и Кюстендил, нямат вече къде да депонират битовите си отпадъци и са поискали да ги извозват в регионалното депо в Перник.

Кметовете на общините от Перншика област обаче на работна среща днес категорично отказаха.

Общото събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците за област Перник не прие предложението за сключване на договор за временно депониране на битови отпадъци, генерирани от територията на част от общините на сдружението РСУО „Рила еко“ , което включва Дупница, Сапарева баня и Бобов дол, както и на Община Кюстендил, съобщават медиите в миньорския град.

Мотивите за отказа са, че Регионалното депо за битови отпадъци в Перник има вместимост 185 000 тона, които трябва да поемат боклука на всички общини от региона за срок от 5 години. В получените писма не се пояснява каква е продължителността на периода, в който другите общини имат нужда битовите им отпадъци да се сепарират и депонират.

Освен това, в част от тези общини текат съдебни дела, които възпрепятстват изграждането на такива депа. Отделно, от направена проверка става ясно, че част от общините, които се обръщат за помощ към Перник, имат големи задължения към РИОСВ.

„Възниква въпросът как те ще се справят с последващите си отчисления, които ще се превърнат в задължения и на Община Перник, ако те депонират отпадъците си тук“, посочва кметът на Перник иаза Вяра Церовска, която допълва, че друг аргумент против въпросната идея е предстоящата рекултивация на старите депа във всички общини на местното сдружение.

„Това е период, в който местните общини ще депонират повече отпадъци в Регионалното депо. Ние разбираме големия проблем на кметовете на другите 4 общини и предизвикателството, пред което са изправени, но не можем да си позволим да отворим Регионалното депо за техния отпадък“ - категорична е Церовска. 


В категории: Новини , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки