В Черни Вит ще почетат паметта на военния командир на Ботевата чета Никола Войновски


В Черни Вит ще почетат паметта на военния командир на Ботевата чета Никола Войновски
Снимка: Община Тетевен
14 Юни 2017, Сряда


С възстановка на събитията от историческата 1876 г. край лобното му място, където смъртта си намира и четникът Илия Пандурски, ще бъде отбелязана 141-та годишнина от героичната им гибел

Автор: Десант

На 17 юни 2017 г. от 10,30 ч. пред паметника на загиналите Ботеви четници – капитан Никола Войновски и Илия Пандурски, в местността Десеткар край троянското село Черни Вит ще се проведе възпоменателно честване по случай 141-та годишнина от героичната им гибел.

Възстановка на събитията от историческата 1876 г. ще пресъздадат самодейците от НЧ „Христо Смирненски 1925 г.“ и Национално дружество „Традиция“. 

Както вече сме писали в "Десант", недалеч от курортното селче Чифлик, скътано в Троянския балкан под легендарната „Козя стена“, се намира хижа „Хайдушка песен“, чиято фасада е изрисувана с Хвърковатата чета на Бенковски и ликовете на още априлски войводи и герои.

На 4 км от нея се намира лобното място на военния командир на Ботевата чета Никола Войновски. Родом от Габрово, той е един от първите български офицери, завършил с чин поручик юнкерското Николаевско военнопехотно училище в Одеса.

След смъртта на войводата той се добира с 15 души до Троянския Балкан, където четата е окончателно разбита, а Войновски загива едва 26-годишен, ранен смъртоносно в гърдите. Заедно с него смъртта си намира и четникът Илия Пандурски.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки