На Еньовден: Сватбени оркестри се събират на първия по рода си фестивал в Асеновград


На Еньовден: Сватбени оркестри се събират на първия по рода си фестивал в Асеновград
14 Юни 2017, Сряда


Малки момиченца, облечени с булченски рокли ще участват в традиционния ритуал „Калиница“, който се провежда единствено в страната на това място и предвещава идването на лятото

Автор: Десант

Двудневното надсвирване започва на 24 юни, а на сцената майсторлък ще покажат сватбени оркестри от Македония, сръбския град Димитровград,  Северозападна България, както и гости от Ловеч, Хасково, Раковски и Пловдив.

Провокация към публиката ще бъдат състезанието за традиционен сватбарски танц, ревю-конкурсът за нестандартни и авангардни сватбени костюми и надпреварата за най-смешни сватбени клипове. Най-добрите кулинари пък ще мерят сили в изложбата за вкусна и красива сватбена пита.

Съвременните тенденции в сватбеното облекло ще бъдат показани в дефиле на асеновградските модни къщи.

Хубави булки ще шестват в Асеновград още от зори на Еньовден. Малки момиченца, облечени с булченски рокли ще участват в традиционния ритуал „Калиница“, който се провежда единствено в страната на това място и предвещава идването на лятото.

Най-напред калиниците ще се съберат в Етнографската къща в града, за да вземат участие в ритуала „Наричане на нишани“. След това всички малки булки заедно ще поемат към храм „Св.Никола”, където ще участват в празничната служба , а на поляната пред църквата с нетърпение ще очакват началото на същинския празник.

След богослужението калиниците ще бъдат поведени в литийно шествие към храм-параклиса „Свето Въведение Богородично“ и оттам ще се отправят към централната улица на Асеновград.
Източник: DC News


В категории: Новини , Традиции , Бит и култура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки