Борисов: България и Турция могат да бъдат еталон за добросъседство


Борисов: България и Турция могат да бъдат еталон за добросъседство
13 Юни 2017, Вторник


Ще развиваме отношенията си в полза на двата народа и на региона, заяви след срещата си с Борисов министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм

Автор: Десант

България и Турция са две приятелски и съюзнически страни, които имат стабилни връзки, общи допирни точки и много добре изградени близки отношения. Ще развиваме тези отношения на ниво, което да е от полза за двата народа. Ще работим ефективно за просперитета на нашия регион.

Това заяви министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм по време на съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов в резиденция Чанкая в Анкара. Йълдъръм поздрави Борисов и пожела успех на него и на българското правителство.

„След Берлин и Париж, Анкара има своя знак – България е на границата между Европа и Азия. Европа е нашето европейско семейство, а Турция е нашият най-голям европейски съсед“, каза министър-председателят Борисов.

Според него по време на българското председателство на Съвета на ЕС е важно да се положат усилия за нормализирането на отношенията между ЕС и Турция.

„Това касае митническия съюз, Черноморското сътрудничество, огромните инвестиции, които Турция има в България. Убеден съм, че с всеобщи усилия можем да нормализираме този процес“, каза българският министър-председател и добави: „Можем да настояваме за добър тон между нашето семейство и нашия съсед. Трябва да си имаме доверие с Турция. Ако можем да го пренесем дори в част от европейските страни и колеги, това само ще е успех“.

Премиерът Борисов беше категоричен, че България и Турция могат действително да бъдат еталон за добросъседство. Той изрази оптимизъм, че и колегите му в ЕС постепенно ще нормализират отношенията, като посочи значението на икономиката и огромния стокооборот между Турция и ЕС.

Българският министър-председател изрази удовлетворение, че по време на днешните разговори с турския премиер са намерили добро сближаване по редица теми, включително относно енергийните проекти.

Борисов напомни също за огромния натиск на бежанския поток по границата. Той подчерта, че ниският натиск в момента се дължи на споразумението между Турция и ЕС и на усилията на Турция да задържа бежанците.

Премиерът Йълдъръм напомни за опита за преврат през юни миналата година. „Европа реагира, бих казал, с мълчание, но Вие и България открито осъдихте тези действия, не се ограничихте само с това, но и в кратък период посетихте Турция и демонстрирахте солидарност с нашия народ, правителство и президент. Благодаря за тази ваша подкрепа“, изтъкна той.

Според премиера Йълдъръм прави чест на министър-председателя Борисов откритото и приятелско отношение към българските граждани с турски произход.  „Вие сте подкрепа за тях и се явявате гарант и фактор, който ограничава крайни радикални действия“, добави той.

Турският министър-председател също акцентира върху предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС през 2018г, което по думите му е важно за европейската перспектива на Турция. „България до момента има принос към укрепване на регионалната стабилност и подкрепа за нас, надяваме се това да продължи и в бъдеще“, заяви Йълдъръм.


В категории: Политика , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки