Възмутително: Вандали откраднаха плочата-барелеф на Николай Хайтов от едноименното читалище в София


Възмутително: Вандали откраднаха плочата-барелеф на Николай Хайтов от едноименното читалище в София
Плочата-барелеф на Николай Хайтов вдясно от входа вече я няма. От читалището се надяват паметният знак да бъде открит и върнат на мястото му
13 Юни 2017, Вторник


Паметният знак е изработен от сина на големия писател, публицист и родолюбец Здравец Хайтов, с подкрепата на телевизия СКАТ и лично на лидера на НФСБ Валери Симеонов

Автор: Светлана Николова

Вандали са откраднали плочата-барелеф на големия български писател, публицист и патриот Николай Хайтов, поставена през 2004 г. вдясно от входа на едноименното читалище в София, научи Десант.

Паметният знак е изработен от сина на писателя – Здравец Хайтов, и има както художествена, така и емоционална стойност. Барелефът бе поставен с подкрепата на телевизия СКАТ и лично на лидера на НФСБ и настоящ вицепремиер по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.

НЧ „Адак. Николай Хайтов“ носи светлото име на писателя от 2002 г. - годината на неговата кончина. Повече от 9 години Хайтов бе негов председател.

От 13 години барелефът на ревностния радетел за съхраняване на българското, развил богатата и разнообразна културна и образователна дейност в ръководената от него институция, посрещаше посетителите на духовното средище.

Самата плоча бе изработена от камък и бронз, сега на нейно място стърчат само болтове.

Това е възмутително, коментират от читалището и се надяват вандалите скоро да бъдат открити и задържани, а плочата – върната непокътната на нейното място.

От там не отхвърлят вероятността паметният знак да е бил свален от враговете на Николай Хайтов, за да се помрачи възпоменателното честване на 15 години от кончината му, които се навършват на 30 юни.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки