Над 1400 тома българска литература заминават за Чикаго


Над 1400 тома  българска литература заминават за Чикаго
13 Юни 2017, Вторник


Книгите бяха събрани от Националния литературен музей за неделните училища на нашите сънародници зад Океана

Автор: Десант

Националният литературен музей, който обяви в началото на тази година дарителска кампания за български книги, предназначени за нашите неделни училища в Чикаго, събра над 1400 тома класическа и съвременна българска литература, информира БНР.

Книгите са опаковани и готови за транспортирането им през океана.

Културната институция откликна на апела на генералния ни консул в Чикаго Иван Анчев за нуждата от събиране и предоставяне на българска класика за неделните училища, съобщават от музея пред Националното радио.

Консулският окръг Чикаго обхваща 14 щата и там е най-голямата българска общност зад граница. Официално признатите неделни училища са дванайсет на брой и изпитват недостиг на издания на класиците в литературата ни – Иван Вазов, Христо Ботев, Петко Славейков, Алеко Константинов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Димитър Димов, Димитър Талев, Емилиян Станев и др.

Книгите – нови или употребявани, бяха изпращани на адреса на Националния литературен музей по куриер или бяха носени от гражданите на място.

От институцията благодарят на всички издателства, читалища и организации, а така също и на гражданите, които се отзоваха и дариха книги от личните си библиотеки за българските деца зад граница, за да знаят и помнят те своя род и култура.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки