Най-голямата плантация за женшен у нас е край Сопот


Най-голямата плантация за женшен у нас е край Сопот
13 Юни 2017, Вторник


„Коренът на живота" се е смятал в древността за лек за всички болести

Автор: Десант

Най-голямата плантация за женшен се намира в близост до подбалканския град Сопот, научаваме от репортаж на БНТ. 

Никола Пингелов започнал да отглежда лечебното растение преди 17 години. Преди обаче да започне да "вади есенцията му", са били нужни цели шест години грижи за насажденията. 



С годините Пингелов разбира, че едно от задължителните условия е женшенът да се засади на сянка, и то точно 70 процентова сянка. Растението обикновено се отглежда в Китай на надморска височина от 1600 метра. Производителят обаче открива, че то може да се разсажда и на много ниска надморска височина. И дори на морското равнище - за това свидетелстват клиентите на сопотчанина от Бяла, от Бургас, от Созопол, които успешно отглеждат и на "кота нула" екзотичния корен.


Никола Пингелов

За негова изненада, женшенът започнал сам да се възпроизвежда в градината му - падналите край корена семена пониквали без проблем. 

Съпругата на Пингелов е сред първите, които изпитва свойствата на женшена. Тя започва да консумира по едно резенче от корена му в продължение на месец и половина. Пред камерата на БНТ тя споделя: „Действа ми тонизиращо, действа ми ободряващо". Румяна Пингелова се хвали, че грипът и простудните заболявания не ги хващат, а ако това се случи, то ги прекарват много леко.

По думите на предприемчивия й съпруг, търсенето на женшен от фармацефтичните предприятия у нас все повече се увеличава, но според него още не могат да се предлагат индустриални количества от ценната билка. Затова той се стреми да мотивира повече хора, които да започнат да я отглеждат.

В момента най-голям пазар на женшен има в Турция.

Лечебното растение е признато за едно от най-ценните творения на природата. Наричано е „Коренът на живота" или „Коренът на дълголетието". В древността той се е смятал, че е лек за всички болести.


В категории: Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки