Мездра ще подпомогне изграждането на мемориал за Добричката епопея


Мездра ще подпомогне изграждането на мемориал за Добричката епопея
13 Юни 2017, Вторник


Идеята е всяка община да се включи с финансови средства за изписване имената на своите герои

Автор: Десант

Община Мездра ще се включи в изграждането на мемориал в памет на загиналите войници от 6-та Бдинска дивизия в добричкото село Козлодуйци. 

Целта на проекта е всяка община да подпомогне инициативата с финансови средства за изписване имената на своите герои. По данни на комитета от Мездра има 44-ма военни, дали живота си на бойното поле. Началник на дивизията е генерал-майор Православ Тенев.

Идеята за построяване на мемориалния комплекс е на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Инициативният комитет за изграждане му край село Козлодуйци бе учреден през март. Негов председател е кметът на Добрич инж. Тошко Петков, а за секретар бе избран Тони Йорданов, изпълнителен директор на фирма „Инертстрой Калето“ - Мездра, която е обещала безвъзмездно да изгради паметника.

Планира се той да бъде открит на 7 септември тази година, когато се отдава заслужена почит към загиналите герои в Добричката епопея от 1916 г.

Така ще бъде възстановена историческата памет за храбростта и героизма на воините от 36-и пехотен Козлодуйски полк и 39-и пехотен Врачански полк, загинали в боевете за освобождението на Добруджа. Победните битки, в които костите на 1200 български войници и офицери остават завинаги на добруджанска земя, са известни във военната история като Добричката епопея, поясняват от Съюза на офицерите от запаса и резерва

Автор на архитектурно-художествения проект е пловдивчанинът Владимир Петров, който го предоставя безвъзмездно. Конструктивното решение път се осигурява от Иван Добрев от фирма "Монолит", също като дарение. 

А ето и набирателната сметката в „Общинска банка АД“, клон Добрич, която е в български лева:
IBAN: BG 58 SOMB 9130 1062 3534 01
BIC: SOMB BGSF
ОБЩИНСКА БАНКА АД, ФЦ ДОБРИЧ
ПОЛУЧАТЕЛ: ИК МЕМОРИАЛ КРАЙ С. КОЗЛОДУЙЦИ


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки