Валери Симеонов: Икономическите нужди трябва да са в основата на средното образование


Валери Симеонов: Икономическите нужди трябва да са в основата на средното образование
13 Юни 2017, Вторник


Нормално е в областите Добрич, Варна и Бургас приоритет да се дава на образованието на кадри в туризма, а също и на кадри в земеделието, каза вицепремиерът по икономическата и демографската политика

Автор: Силвия Горанова

Средното образование трябва да се обвърже с икономическите нужди. Това каза вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов в предаването „Денят започва“ по БНТ. 

„Изграждането на патриотична ценностна система е важно. Залагаме издигането на патриотичното възпитание в основна цел на образованието. Трябва да се върнем към корените. Когато младите хора се гордеят, че са българи, по друг начин ще погледнат на възможността да живеят в чужбина. Тя не трябва да им се отнема, защото ЕС е добро решение, но всеки трябва да живее с нагласата, че е българин и това ще помогне на демографския проблем“, обясни вицепремиерът.

Aкад. Ганчо Попов, който издава списание „Човешки ресурси“, пък му благодари, че е приел да стане патрон на кампанията „Да задържим младите хора в България“. „Тук ти е коренът. Няма щастлив мигрант в света. Трябва да накараме учениците да останат да живеят в България“, подчерта академикът.

„Има два начина да решим проблема с демографската криза. Единият е още средното образование да има обвързаност с икономиката на България. Този модел е много добър и трябва да се приложи и на регионално равнище съобразно нуждите на местните икономики.


Така например логично е в областите Бургас, Варна и Добрич да се подготвят кадри за туризма и селското стопанството.

Вторият начин е през държавни стипендии, като държавата ще преценява от какви специалисти има нужда. Става дума и за стипендии за обучение в престижни западни университети срещу задължение да се върнат да работят в България“
, посочи Валери Симеонов. 

„За завръщането на българите от Великобритания не е нужна пропаганда кампания. Ще ви кажа само една цифра. 2500 лева е заплата на главен готвач в Слънчев бряг, тази цифра ще е мотивира хора, които живеят на Острова, да се върнат след излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз“, коментира вицепремиерът.

„България е нашата родина. Трябва в края на краищата не само да очакваме от нея, но и ние да сме готови нещо да дадем“, каза още той. 


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки