Военното гробище в Добрич ще представя наследството ни от Първата световна война в международен проект


Военното гробище в Добрич ще представя наследството ни от Първата световна война в международен проект
Военното гробище в Добрич
12 Юни 2017, Понеделник


В него са включени маршрути в 9 държави

Автор: Десант

Наследството от Първата световна война да се популяризира като стане част от големи туристически маршрути предвижда проектът „Networking”, съобщиха от Регионалния исторически музей в Добрич. Той е по програма за транснационално сътрудничество „Дунав“ 2014-2020 и е с продължителност 30 месеца.

14 партньори от 9 държави - България, Румъния, Словения, Словакия, Австрия, Чехия, Хърватска, Босна и Херцеговина и Белгия, обединяват усилията си в това начинание. По проекта всеки от партньорите ще изготви паспорти на 30 обекта в свята страна, които са свързани с Първата световна война.

Обектите ще бъдат свързани в общи туристически маршрути. Ще бъде изработено мобилно приложение с информация за обектите, както и интерактивна игра за деца и ученици.

По проекта се предвижда още реновиране на надгробията, на алеята със знамената, на "вечния огън", както и ландшафтни дейности във Военни гробища - Добрич.

По проекта на 16 и 17 юни в Добрич ще се проведе национална ученическа конференция "България и Първата световна война. Места на памет", ще бъде изработена пътуваща изложба, ще се проведе национална експертна среща.

От българска страна вече са подбрани 10 паметника, които са базисни и са свързани с усещането ни за Първата световна война, обясни главният уредник на Военно гробище-музей Радослав Симеонов. Сред тях са паметникът на Владимир Носаков - писател, загинал във войната, монументи в село Житен и Тутракан, свързани с откарването на добруджанци в концлагери в Молдова, Военните гробища в Добрич, Тутракан и Силистра и други. До края на годината паметниците ще станат 30, каквото е изискването на проекта, каза още Симеонов.


В категории: Новини , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки