Патриарх Неофит с писмо до украинския президент Порошенко


Патриарх Неофит с писмо до украинския президент Порошенко
Снимка: Българска патриаршия
12 Юни 2017, Понеделник


БПЦ е пристеснена от внесените за разглеждане във Върховната рада на два антицърковни по своята същност законопроекти

Автор: Десант

Светият синод на Българската православна църква обнародва днес писмо на българския патриарх Неофит до президента на Украйна Петро Порошенко, в което се изразява тревога от внесените за разглеждане във Върховната рада на два антицърковни по своята същност законопроекти.

"В сърцето на всеки православен българин незримо живее паметта за подвига на светите равноапостоли братя Кирил и Методий, на всеки от нас е скъп споменът за това, че именно българските мисионери, учениците на Солунските братя, преди повече от хиляда години положиха началото на Светата Рус, донасяйки Православната вяра на бреговете на Днепър" - се изтъква в писмото, в което се подчертава, че за нас са безкрайно скъпи Киево-Печорската, Успенско-Почаевска лавра и другите големи православни светини на Украйна.

"С тревога и болка през последните три години ние наблюдаваме за разрастващата се братоубийствена война в Украйна. Особена загриженост предизвиква у нас факта, че в тези тежки условия разколническата "Киевска патриаршия" – самозвана неканонична структура, която няма отношение към каноничното световно Православие - заедно с екстремистите посяга върху свещеното достояние на целия украинския народ.

През 2015 г. Светият Синод на Българската православна църква вече се обърна към Ваше Превъзходителство с призив да не се допуска предаването на разколниците на Божиите свети обители.

Днес със скръб виждаме, че над Украинската православна църква се сгъстяват нови облаци. Във Върховната рада на Украйна за разглеждане са внесени два антицърковни по своята същност законопроекти, предвиждащи изменения в действащото украинско законодателство.

Считаме, че предлаганите изменения са с нескрит дискриминационен характер - те очевидно нарушават равенството на религиозните организации на Украйна пред закона и предават съдбата на енориите в ръцете на странични хора, създавайки юридическа основа за превземането от разколници и екстремисти на храмове на каноничната Украинска православна църква. Ние сме убедени, че това е изключително опасно за крехкото междурелигиозно съгласие във вашата страна" - категоричен е българският патриарх.

Той алармира, че предлаганите поправки в законодателството на Украйна нямат аналог в съвременния цивилизован свят. "Сред вярващите в нашата Църква, сред които има не само граждани на България, но и на много други страни в света, споменатите законопроекти предизвикват недоумение и възмущение, защото те са в противоречие с принципа за невмешателство на държавата в работите на Църквата и създават предпоставки за грубо нарушаване на правата на вярващите" - пише още дядо Неофит.

Той предупреждава, че всяко накърняване на интересите на Православна църква в Украйна може да се окаже гибелно и разрушително както за целия украински народ, така и за украинската държавност.

"БПЦ – БП е преминала през ужаса на разкола и затова сме особено чувствителни към този изключително важен за цялото Православие въпрос и сме длъжни да окажем всяческа подкрепа на нашите събратя от каноничната – Украинска православна църква" - кподеля патриарх Неофит и призовава украинския президент да прояви политическа мъдрост и да се възползва от властта, която има, за да допринесе за бързото оттегляне от разглеждане във Върховната рада на Украйна на дискриминационните законопроекти, насочени против Украинската православна църква.

Копие от настоящето писмо е изпратено и до председателя на Върховната рада на украинската страна А.В. Парубий. 


В категории: Вяра , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки