Фолклорните ансамбли „Българе” и „Гоце Делчев” гневни заради гей парада


Фолклорните ансамбли „Българе” и „Гоце Делчев” гневни заради гей парада
10 Юни 2017, Събота


Според тях използването на кукерски маски от шествието на хомосексуалистите е подигравка с културните ни символи и предизвиква вълна от недоволство сред разпространители и ценителите на българския фоклор

Автор: Силвия Горанова

Двата най-големи фоклорни ансамбъла в България "Гоце Делчев" и "Българе" изпратиха протесните писма срещу провеждането на шествието на "София прайд". Недоволство към провеждането на гей-парада изразяват и два кукерски състава, както и на Националното движение "БГ патриот".

Според общата им позиция "София прайд" се гаврят с българските традиционни фоклорни мотиви, символи и маски в кампанията за провеждането на гей парада.

Преди два дни от "София Прайд" съобщиха, че кукерските маски, които са част от културното наследство на България, ще бъдат част от шествието днес. Припомняме, че "Десант" първи възропта срещу това непростимо кощунство.

Междувременно кметът на София Йорданка Фандъкова отговори на призива на организаторите на парада на хомосексуалистите. Съвместно със служителите на СДВР Столична община ще предприеме всички необходими мерки за мирното протичане на гей-парада.

От Столична община обясниха, че за датата 10 юни 2017 г. в Столична община са постъпили две искания за събития на едно и също място - "Княжеска градина". На 18 януари 2017 г. е заявено събитие от физическо лице под надслов "Лятна кампания: Да изчистим София от боклуците". На 13 април 2017 г. е заявено провеждането на "София прайд".

От организацията "Национална съпротива" информираха още преди дни, че гей-парадът в София не може да се проведе на същата дата, защото сборният пункт и на двете кампании е един и същ - "Паметникът на съветската армия в София", а мястото вече било заето от кампанията "Да изчистим София от боклука".

Поради провеждането на друго мероприятие на мястото, на организаторите на "София прайд" е било предложен и различен сборен пункт.

От Столична община уверяват, че са осигурили възможност за протичане и на двете заявени събития, като е осигурено и разминаване в часовете на провеждане и местата на събиране. За датата 10 юни 2017 г. са заявени още няколко събития, чиято организация също е обезпечена.

Заради гей-парада в столицата ще се въвеждат временни промени в организацията на движение. По време на шествието движението на градския транспорт и автомобилите ще бъде временно спирано и възстановявано от екипи на Пътна полиция.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки