Загиналият кап. Георги Анастасов ще бъде повишен посмъртно в звание


Загиналият кап. Георги Анастасов ще бъде повишен посмъртно в звание
Снимка: БНР
10 Юни 2017, Събота


Министерство на отбраната поема всички разходи по транспортирането на семейството до Варна, тъй като близките на капитана са от Ямбол, както и разходите по погребението, каза военният министър Красимир Каракачанов

Автор: Десант

Загиналият кап. Георги Анастасов ще бъде повишен посмъртно в звание. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в ефира на предаването "Тази събота" по бТВ във връзка с трагичния инцидент, при който по време на учение "Черно море 2017" военен вертолет "Пантер" падна във водата.

38-годишният капитан на екипажа загина на място.

"Благодарение на професионалните качества на капитан Анастасов, животът на останалите двама души е спасен и съм издал заповед за неговото повишаване в звание от капитан в майор, макар и посмъртно за съжаление", заяви министърът.

Това, което е ясно към момента, е че по време на морско учение "Черно море 2017", в която са участвали хеликоптери "Пантер" от ВМС, се е провеждала стрелба по морска цел. Хеликоптерът е извършил успешно стрелбата, след което е трябвало да се отправи към брега.

Захождайки пред кораба, перката на вертолета се е закачила на образно казано пилон, на който се окачват знамената, на кораба, но пилотът е овладял хеликоптера и се е отправил към брега.

Явно в следващите минути апаратурата на хеликоптера дава проблем и той го връща обратно към кораба, за да може да бъде приводнен т.е. да бъде свален във водата близо до кораба, за да могат по-бързо и по-ефективно да работят спасителните екипи.

На практика връщайки хеликоптера към кораба със своите действия е дал възможност на своите колеги да се спасят, обясни министърът на отбраната.

Министър Каракачанов заяви, че спасителните екипи са работили много бързо и професионално, но при падането на вертолета във водата двамата от екипажа са успели да излязат, докато капитанът не е успял. Следствените действия ще кажат защо.

"Обадил съм се лично на бащата на загинали я капитан. Изразих своите съболезнования. Министерство на отбраната поема всички разходи по транспортирането на семейството до Варна, тъй като семейството е от Ямбол, и разходите по погребението", каза още Красимир Каракачанов


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки