Какво означава „Када кум прасе и ти вречу”


Какво означава „Када кум прасе и ти вречу”
Снимки: Видинска митрополия
10 Юни 2017, Събота


Ще разберете на Турлашки фолклорен събор, който се провежда тези дни в Чупрене

Автор: Десант

На 9 юни, в село Чупрене започна дванайстото издание на Турлашки фолклорен събор, под надслов: „Када кум прасе и ти вречу”.

Съборът ще продължи до 11 юни, неделя, като в него ще участват самодейни състави от селищата на етнографската група „торлаци“, която живее от двете страни на българо-сръбската граница, състави от Румъния и видинския регион. На сцената ще излязат над 2000 изпълнители.

Целта на фолклорния събор е да покаже и запази турлашкото фолклорно наследство, което се отличава по носиите, песните, танците и говора.

За надслов е избран един израз от турлашкия диалект – „Када кум прасе – и ти вречу”, който означава, че всичко трябва да се върши веднага, а не да се отлага за в бъдеще. Когато на сватбата кумът обещае на младоженците прасе, ти веднага донеси чувал да си го вземеш, е смисълът на турлашкия израз.

Водосветът за благословено начало на празника, с който всяка година започва фолклорни събор, отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, който след това поздрави г-н Ваньо Костин, кмет на Чупрене, гостите от Видин, от съседните населени места, както и от Германия, Румъния и Сърбия от името на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, съобщават от Светия синод.



В молитвата съслужиха Негово Високопреподобие архимандрит Нифонт, от Боровишкия манастир „Св. Троица“ и енорийски свещеник на Чупрене, и Негово Високо Благоговейнство иконом Рафаил Ангелов, архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия.


В категории: Новини , Традиции , Бит и култура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки