Искате да сте здрави и да живеете дълго - имайте повече приятели


Искате да сте здрави и да живеете дълго - имайте повече приятели
09 Юни 2017, Петък


В Международния ден на приятелството нека си дадем сметка с какво то ни е полезно

Автор: Десант

Приятелството е дар, който е бил ценен още от най-древни времена. Народната памет пази безброй пословици и поговорки за него. А днешната дата – 9 юни, е обявена за Международен ден на приятелството и се отбелязва по целия свят.

Празникът се заражда в далечната 1935 г. в САЩ. Тогава американският конгрес обявява първата неделя на август за Национален ден на приятелството. По-късно, през 1958 г. ООН утвърждава датата 9 юни като Международен ден на приятелството.

Малко известно е обаче, че освен усещане за топлина и сигурност, приятелството спомага и за доброто ни здраве и дори удължава живота ни.

Американски изследователи твърдят, че здравето на човек, който няма приятели, е изложено на по-големи рискове, отколкото това на хората с вредни навици. Учените са на мнение, че самотата провокира много здравословни проблеми, като например повишава риска от тромбози и хиперкинезии.

Доказано е, че общуването с близки хора намалява риска от сърдечносъдови заболявания. Хората, запазили приятелството си и като възрастни, живеят доста по-дълго от самотниците.

Британски учени са доказали, че безсънието и депресията се срещат по-често при тези, които не вярват в истинското приятелство и отричат възможността за безкористно взаимодействие между хората.

Психолозите, определили основните черти на истинското приятелство, поставят на първо място едновременното доверие, взаимното уважение и интереса към делата на другия, което включва в себе си и готовността абсолютно безкористно да се отзовеш на помощ в труден момент.

На второ място се нарежда искреността и откритостта, включващи в себе си и съчувствието и умението да изслушваш приятелите си без да даваш оценки на случващото се покрай тях, както и желаниета да простиш.

На трето място е привързаността, която не е свързана със сексуални желания и привличане между половете. Апропо, в Индия и Непал често може да се видят по улиците хванати за ръка мъже, но това не е признак на хомосексуално влечение, а израз на уважение и доверие към човека до теб.

И още нещо любопитно – за най-дружелюбни са обявени австралийците, в частност жителите на мегаполиса Сидни.

В чест на приятелството е кръстен и астероид – 367  Amicitia, което на латински означава именно „приятелство".

Нека използваме днешния ден като един прекрасен повод да поздравим верните си приятели, без които не можем! А защо не и да се видим с тях и да се отдадем на мили спомени за общите ни преживявания. И да им благодарим, че ги има!


В категории: Коментари , Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки