Стягайте народни носии за събора „Хайдут Генчо“


Стягайте народни носии за събора „Хайдут Генчо“
Снимки: Архив Сдружение „ Хайдути"
09 Юни 2017, Петък


Приходите, които се събират от фестивала в Хисаря, са за изграждане на паметник на едноименния националин герой

Автор: Десант

От две години Сдружение „Хайдути“  провежда в кв. Момина баня в Хисаря събор „Хайдут Генчо“, приходите от който се събират за изграждане на паметник на този национален герой.

Тази година събитието ще е от 30 юни до 2 юли. Трите дни ще са изпълнени с различни фолклорни танцови и певчески изпълнения от всички краища на България.



В паузите на музикалната програма ще се проведат конкурси за автентична българска носия – детска, женска, мъжка и хайдушка, които ще върнат присъстващите на форума във времената на българското Възраждане и красотата на българската народна дреха.

Днешните наследници на някогашните големи майстори ще демонстрират на живо уменията си и изяществото на запазените до наши дни занаяти. Участници с традиционни български музикални инструменти пък ще пренасят гостите на събора в славната възрожденска епоха - време на силен дух и патриотизъм.



Съборът носи името на защитника на местното население в освободителните борби в България – Хайдут Генчо. На него, във втория ден от фестивала е посветена възстановката, организирана от различни фолкорни клубове, която ще пресъздаде епични моменти от славната история на българското Освобождение. Специалното участие в живата картина ще вземат представители на школата на български бойни умения „Багатур“.

През съборните вечери в хисарския квартал ще се разказват легенди и приказки, нестинари ще направят публиката съпричастна с магията на танца върху жарава, а кукери ще гонят демоните и злото.

Гостите и участниците трябва да са облечени с народна носия. Тези, които няма такова облекло, ще могат да си наемат срещу 10 лв за трите дена.

Организатор на събитието: Сдружение „Хайдути“ е създадено преди 3 години от група родолюбиви мъже с интерес към българската история и фолклор. Към момента то има 83 членове от цялата страна, включително и жени.

Организацията се е посветила на събиране, съхранение и разпространение на българските традиции, бит и култура и  издирване на извори за националното ни достойнство и самочувствие от епохата на Възраждането – в частност хайдушкото движение в България през ХVІІ-ХІХ в.

Сдружението изнася открити уроци по родолюбие в училища, читалища и музеи; участва в организирането на възстановки от героичното минало на българския народ и поддържа връзка с държавни и общестени институции и организации, които провеждат различни мероприятия с патриотичен характер в страната и чужбина.


В категории: Новини , Традиции , Бит и култура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки